Жељели до новца уз незаконити споразум

Горан Маунага
Жељели до новца уз незаконити споразум

Сарајево - Управни одбор Института за нестала лица БиХ донио је одлуку о потписивању споразума о сарадњи Института са Кантоналним тужилаштвом Тузланског кантона и Комеморативним центром Тузла иако за доношење овакве одлуке није имао овлашћења, јер је за то надлежан Колегијум директора Института.

- Због потписивања овог споразума, који подразумијева то да Институт новац за ексхумације даје Тужилаштву, а Тужилаштво Комеморативном центру за чување посмртних остатака, Колегијум није прихватио приједлог одлуке о расподјели средстава за ексхумацију и идентификације за 2014. годину  - наводи члан Колегијума Милутин Мишић у допису Управном одбору Института.

Мишић је, поред осталог, и због овог споразума био против приједлога расподјеле средстава па Колегијум није имао консензус и приједлог није прихваћен. Он напомиње да Колегијум није ни консултован о потписивању овог споразума, те да је Управни одбор прекршио одредбе властитог правилника.

- Одбор је у вези с тим споразумом донио закључке који су из надлежности Колегијума директора. Таквом одлуком Управни одбор прекршио је одредбе властитог правилника о начину трошења средстава за ексхумације и одлуке о утврђивању висине трошкова укопа посмртних остатака идентификованих и неидентификованих лица - навео је Мишић.

Додао је да је одговорност за законито трошење буџетских средстава искључиво на Колегијуму директора, што је дефинисано Законом о несталим лицима, Споразумом о преузимању улоге суоснивача за Институт, Статутом Института те Законом о финансирању институција БиХ. Зато, сматра он, одлуку о расподјели средстава треба искључиво да донесе Колегијум који је, каже, требало и да изврши надзор над утрошком раније пренесених средстава тужилаштвима, да отклони све недостатке па да тек онда предложи трансфер нових буџетских средстава.

- На то нас упозорава и Канцеларија за ревизију, а увјерио сам се да нам тужилаштва не достављају потребну документацију о утрошку средстава ни о томе да ли су средства намјенски утрошена. Из документације се види да има злоупотребе у трошењу средстава и то мора да буде отклоњено - написао је Мишић.

Истакао је да се, ако већ треба да постоји уговор са Комеморативним центром Тузла, поставља питање шта је са осталим добављачима те истиче да није познато у каквим се заиста условима чувају посмртни остаци.

- Нисам за то да наставимо досадашњу праксу да без икакве анализе, контроле и условљавања трансферишемо додијељена буџетска средства - закључио је Мишић у допису Управном одбору Института за нестала лица БиХ.

Незаконитости

Милутин Мишић је истакао да се за услуге посебног чувања посмртних остатака троши највише средстава, а да се испоручиоци услуга бирају не поштујући Закон о јавним набавкама.

- Тужилаштва немају уговоре са предузећима, а плаћање им се не врши у складу са правилником Управног одбора Института - стоји у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана