Желимир Лепир, главни окружни јавни тужилац у Бањалуци:Тужиоци даноноћно истражују узрок смрти Давида Драгичевића

Небојша Томашевић
Желимир Лепир, главни окружни јавни тужилац у Бањалуци:Тужиоци даноноћно истражују узрок смрти Давида Драгичевића

Бањалука - Главни окружни јавни тужилац у Бањалуци Желимир Лепир саопштио је јуче да у сарадњи са МУП-ом РС даноноћно раде на истрази смрти Бањалучанина Давида Драгичевића (21) и да предстоји саслушање нових свједока, за које се вјерује да имају сазнања о збивањима и кретању младића кобне ноћи и прибављање других доказа.

Драгичевићев нестанак пријављен је 18. марта, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је након тога објелоданила резултате до којих је дошла истрагом, али су они изазвали неповјерење у породици и јавности, који сматрају да је Давид убијен. Од тада трају протести грађана на Тргу Крајине у Бањалуци са захтјевом да буде откривена истина, а у понедјељак су пресељени испред тужилаштва.

- Није протекао ниједан дан а да није предузета истражна радња. Окружно јавно тужилаштво Бањалука је посвећено раду на овом предмету и осим тужиоца, који је непосредно задужен за предмет, у раду учествује тим тужилаца. Ради контроле рада укључено је и Републичко јавно тужилаштво, које има увид у сваку истражну радњу. Тиме желимо обезбиједити да нема, нити смије бити било шта прикривено и да је свака истражна радња законита - навео је Лепир.

Он је додао да је од 29. марта, када је тужилаштво примило предмет од МУП-а, предузет велики број истражних радњи.

- Саслушан је и полиграфски испитан велики број свједока, обављени су увиђаји и обдукције, прибављени и прегледани снимци бројних надзорних камера у граду, извршена или су у току бројна вјештачења. У наставку предстоји саслушање још свједока за које се вјерује да имају сазнања о збивањима критичне ноћи и кретању Драгичевића, те прибављање и других доказа - истакао је Лепир.

Он је замолио Давидову породицу и јавност да прихвате да тужилаштво свим капацитетима ради када је ријеч о овом предмету и да је ријешено да дође до узрока Драгичевићеве смрти.

- Истрага је тајни дио кривичног поступка током којег не могу бити саопштавани детаљи и откривани докази, јер би то за истрагу било погубно. Тужилаштво не може одговарати на сваки јавни наступ, митинг или емисију, јер се у њима траже детаљи, који морају остати у корицама предмета, све до његовог окончања - наводи Лепир.

Он се осврнуо и на критике на рачун тужиоца Далибора Вреће, који води овај случај.

- Врећо као човјек и професионалац предано ради и није се још догодио дан у којем није ништа урадио у овом предмету. На зуб јавности га без основа и повода стављају и породица Драгичевић и неки медији. Невјероватно је да је јавној критици изложен неко ко даноноћно и предано ради на предмету - истакао је Лепир.

Додао је да се ствара медијска слика да полиција и тужилаштво не желе да открију кривца Давидове смрти.

- То није тачно. Све што се ради, а урађено је много, усмјерено је у правцу откривања истине. Нико од нас не би био срећнији да цијела истина изађе на свјетло дана. Ми смо и људи и родитељи и резултат прижељкујемо не само као професионалци - истиче Лепир и додаје да је организовање скупа пред зградом Окружног јавног тужилаштва Бањалука, прозивање и вријеђање оних који раде на предмету контрапродуктивно и представља непримјерен притисак који може само да нашкоди истрази.

Давидов отац Давор Драгичевић прокоментарисао је на друштвеним мрежама у једној реченици Лепирове наводе: "Прочитајте катастрофално саопштење тужилаштва".

Народна скупштина

Колегијум Народне скупштине РС заказао је за петак сједницу на којој ће бити утврђен датум одржавања посебне сједнице посвећене стању безбједности у Бањалуци и РС, а повод је смрт Давида Драгичевића. Сједницу је затражило 29 народних посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана