Zdravstvo muče doprinosi i velika zavisnost od radnika

Marijana Miljić
Zdravstvo muče doprinosi i velika zavisnost od radnika

Banjaluka - Poslodavci u Srpskoj prošle godine za 37.400 radnika nisu uplatili doprinose ni za jedan mjesec čime je zdravstveni sistem ostao uskraćen za oko 76 miliona KM, a njegovu održivost dodatno narušava i izuzetno loša struktura osiguranika, pokazala je analiza Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Doprinosi nisu redovno uplaćivani ni za druge kategorije osiguranika, ali je njihovo učešće u prihodima Fonda zdravstva znatno manje nego u slučaju zaposlenih. Koliko je izbjegavanje uplate doprinosa pogubno, jasno je iz činjenice da Fond zdravstva cjelokupan zdravstveni sistem finansira iz svojih prihoda, odnosno od doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U Fondu zdravstva ističu da, uz neredovne uplate doprinosa, do problema u održivom finansiranju zdravstvenog sistema RS dolazi i zbog nepovoljne strukture osiguranika, prijavljivanja radnika na minimalne plate i visoke stope rada na crno.

- Više od 80 odsto naših prihoda čine doprinosi za zaposlene, a radnici čine 35 odsto osiguranika Fonda. Zbog toga se može reći da se cjelokupan zdravstveni sistem uglavnom finansira od doprinosa radnika, odnosno od nešto više od trećine osiguranika - kazali su u Fondu zdravstva RS.

Analiza je pokazala da je prosječan mjesečni prihod po osiguraniku u 2015. godini iznosio 75,06, a prosječan trošak 79,16 KM.

- Čak kod 60,95 odsto osiguranika prosječni mjesečni trošak je bio veći od prosječnog prihoda, a najveće odstupanje je kod penzionera. Prosječni mjesečni prihod od penzionera iznosi 3,69 KM i pokriva svega 4,66 odsto prosječnog mjesečnog troška po osiguraniku iz te kategorije - istakli su u Fondu zdravstva.

Radnici su uz ino-osiguranike jedina kategorija koja troši manje nego što doprinosi prihodu Fonda zdravstva.

 - Na nedovoljno ostvarenje prihoda Fonda, pored nepovoljne strukture osiguranika i neredovnog plaćanja doprinosa, u velikoj mjeri utiče i plaćanje doprinosa na minimalne plate, rad na crno i izostanak realizacije inicijative da budu uvedeni dodatni izvori finansiranja zdravstva - kazali su u Fondu zdravstva i dodali da je problem i to što je obavezno zdravstveno osiguranje opterećeno troškovima koji ne bi trebalo da budu finansirani iz doprinosa.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da poslodavci iz privrede najurednije izmiruju obaveze, a da upravo zdravstvene ustanove duguju najviše novca za doprinose.

- Vlada RS treba da izađe u susret poslodavcima i smanji stope poreza i doprinosa i na taj način im olakša poslovanje. Porezi i doprinosi su previsoki za naše uslove poslovanja i tržišnu konkurenciju. Poslodavci teško podnose previsoke poreze i doprinose - rekao je Škrebić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je obaveza svakog poslodavca da uplaćuje doprinose za zaposlene.

- Poreska uprava i Inspektorat RS treba da pooštre kontrole uplate doprinosa. Kontrolni organi moraju sankcionisati sve poslodavce koji ne uplaćuju doprinose - kazala je Mišićeva ističući da su zbog neplaćanja doprinosa oštećeni i radnici i zdravstveni sektor.

Prava

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su naglasili da su uprkos problemima u finansiranju sva prava iz zdravstvenog osiguranja održana, a pojedina čak i proširena poput veće dostupnosti lijekova i uvođenja novih usluga u zdravstveni sistem.

- Po pravima iz zdravstvenog osiguranja naši pacijenti ne zaostaju u odnosu na druge zemlje u kojima se izdvaja i po deset puta više za zdravstvo - kazali su u Fondu.

Osnov osiguranja         Učešće u prihodima Fonda zdravstva

Zaposleni osiguranici         80,61%

Nezaposlena lica         10,46%

Ino-osiguranje   5,47%

Korisnici penzija       1,61%

Poljoprivrednici       0,68%

Centar za socijalni rad       0,48%

RVI, porodice poginulih boraca 0,34%

Nezaposlena lica koja ostvaruju novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje          0,31%

Izbjegla i raseljena lica     0,04%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana