Здравство муче доприноси и велика зависност од радника

Маријана Миљић
Здравство муче доприноси и велика зависност од радника

Бањалука - Послодавци у Српској прошле године за 37.400 радника нису уплатили доприносе ни за један мјесец чиме је здравствени систем остао ускраћен за око 76 милиона КМ, а његову одрживост додатно нарушава и изузетно лоша структура осигураника, показала је анализа Фонда здравственог осигурања РС.

Доприноси нису редовно уплаћивани ни за друге категорије осигураника, али је њихово учешће у приходима Фонда здравства знатно мање него у случају запослених. Колико је избјегавање уплате доприноса погубно, јасно је из чињенице да Фонд здравства цјелокупан здравствени систем финансира из својих прихода, односно од доприноса за здравствено осигурање.

У Фонду здравства истичу да, уз нередовне уплате доприноса, до проблема у одрживом финансирању здравственог система РС долази и због неповољне структуре осигураника, пријављивања радника на минималне плате и високе стопе рада на црно.

- Више од 80 одсто наших прихода чине доприноси за запослене, а радници чине 35 одсто осигураника Фонда. Због тога се може рећи да се цјелокупан здравствени систем углавном финансира од доприноса радника, односно од нешто више од трећине осигураника - казали су у Фонду здравства РС.

Анализа је показала да је просјечан мјесечни приход по осигуранику у 2015. години износио 75,06, а просјечан трошак 79,16 КМ.

- Чак код 60,95 одсто осигураника просјечни мјесечни трошак је био већи од просјечног прихода, а највеће одступање је код пензионера. Просјечни мјесечни приход од пензионера износи 3,69 КМ и покрива свега 4,66 одсто просјечног мјесечног трошка по осигуранику из те категорије - истакли су у Фонду здравства.

Радници су уз ино-осигуранике једина категорија која троши мање него што доприноси приходу Фонда здравства.

 - На недовољно остварење прихода Фонда, поред неповољне структуре осигураника и нередовног плаћања доприноса, у великој мјери утиче и плаћање доприноса на минималне плате, рад на црно и изостанак реализације иницијативе да буду уведени додатни извори финансирања здравства - казали су у Фонду здравства и додали да је проблем и то што је обавезно здравствено осигурање оптерећено трошковима који не би требало да буду финансирани из доприноса.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да послодавци из привреде најуредније измирују обавезе, а да управо здравствене установе дугују највише новца за доприносе.

- Влада РС треба да изађе у сусрет послодавцима и смањи стопе пореза и доприноса и на тај начин им олакша пословање. Порези и доприноси су превисоки за наше услове пословања и тржишну конкуренцију. Послодавци тешко подносе превисоке порезе и доприносе - рекао је Шкребић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је обавеза сваког послодавца да уплаћује доприносе за запослене.

- Пореска управа и Инспекторат РС треба да пооштре контроле уплате доприноса. Контролни органи морају санкционисати све послодавце који не уплаћују доприносе - казала је Мишићева истичући да су због неплаћања доприноса оштећени и радници и здравствени сектор.

Права

У Фонду здравственог осигурања РС су нагласили да су упркос проблемима у финансирању сва права из здравственог осигурања одржана, а поједина чак и проширена попут веће доступности лијекова и увођења нових услуга у здравствени систем.

- По правима из здравственог осигурања наши пацијенти не заостају у односу на друге земље у којима се издваја и по десет пута више за здравство - казали су у Фонду.

Основ осигурања         Учешће у приходима Фонда здравства

Запослени осигураници         80,61%

Незапослена лица         10,46%

Ино-осигурање   5,47%

Корисници пензија       1,61%

Пољопривредници       0,68%

Центар за социјални рад       0,48%

РВИ, породице погинулих бораца 0,34%

Незапослена лица која остварују новчану накнаду преко Завода за запошљавање          0,31%

Избјегла и расељена лица     0,04%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана