Здравко Крсмановић, потпредсједник НДП-а, за Глас Српске: НДП неће мачка у врећи, исти рачуни или разлаз

Ведрана Кулага
Здравко Крсмановић, потпредсједник НДП-а, за Глас Српске: НДП неће мачка у врећи, исти рачуни или разлаз

За НДП је неприхватљива понуда из СДС-а да о појединачним позицијама причамо послије избора јер не желимо мачка у врећи. Тражимо договоре и јасне политичке платформе, а ако тога не буде, неће бити ни нас у таквом савезу, каже потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић.

- Став НДП-а је да партије и појединци, који су окупљени око блока који се зове Савез за промјене, морају разговарати, а не да је на сцени политика чисте подршке и старих лица - истакао је Крсмановић.

* ГЛАС: Предсједништво НДП-а заузело је јасан став да тражи да се у изборну кампању иде са усаглашеним свим кандидатима за неколико важних позиција, међу којима и за премијерску, али то на прву није наишло на подршку у СДС-у. Како гледате на то?

КРСМАНОВИЋ: Свако има неки свој интерес, али овдје се ради о томе да ли Савез за промјене постоји или не. Наш закључак је да што прије мора засједати Предсједништво Савеза и заузети дефинитиван став о нашем приједлогу, а то је да се иде цијелим рјешењем, јасном политичком платформом и људима који ће бити кандидати за појединачне функције и који ће сутра имати специфичан уговор са народом да испуне оно што су обећали јер у супротном морају отићи.

* ГЛАС: Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је поручио да усаглашавање може, али послије побједе на изборима. Може ли НДП то прихватити?

КРСМАНОВИЋ: Никако то нећемо прихватити. Нећемо да људима нудимо мачка у врећи. То "изађемо на изборе па ћемо послије видјети шта ћемо" су превазиђене политике. То смо имали на нивоу БиХ гдје смо власт и НДП није задовољан како је одрађена политика на том нивоу, првенствено када је ријеч о обрачуну са криминалом и корупцијом, гдје имамо и министра безбједности БиХ и директора СИПА. Могли бисмо на ту причу пристати да немамо лоше искуство и управо нас то обавезује да у такву игру никада више не уђемо.

* ГЛАС: Сматрате ли да СДС и ПДП потцјењују капацитете НДП-а?

КРСМАНОВИЋ: Не, то је једноставно игра на карту Драган Чавић је добар човјек и неће повући потез да се, малтене, на изборе изађе самостално са својим кандидатом. Сигурно могу рећи да ће, ако не буде заједничког договора и приступа са новим лицама, одговор НДП-а бити "хвала и довиђења", идемо самостално на изборе и са лицима која ће да буду нова на политичкој сцени.

* ГЛАС: Да ли би, према садашњем стању, НДП заправо само радио за кандидате СДС-а и ПДП-а и да би то угрозило вашу странку?

КРСМАНОВИЋ: То би било само учешће у поразу или у политичком дебаклу. Ово што се нуди је виђено, грађани не виде то као нешто ново. Виде само позиционирање људи из постојећих партија, политички интерес партија и појединаца, а не нове политике. НДП хоће да се промовише промјена јер имамо диктаторски режим низ година, желимо да понудимо демократску платформу окупљањем ширег круга људи који ће понудити одговорнији приступ јер је ово историјски тренутак.

* ГЛАС: Мало је вјероватно да ће СДС и ПДП промијенити мишљење о избору кандидата на изборима, иако НДП сматра да је Младен Иванић бољи избор за предсједника Републике од Говедарице. Како ће то утицати на Савез за промјене?

КРСМАНОВИЋ: Под хитно тражимо сједницу Савеза да не буде лажног представљања и приватизације нечега што се зове демократски покрет који смо назвали Савез за промјене. Савез није СДС и ПДП, већ шири политички и демократски блок који је окупљао више од 40 партија, организација, као и појединаца. Савез је одговор режиму. Одговор режиму није коалиција или договор двије, три партије о два имена. То је подршка кандидатима. Између подршке кандидатима и политичке платформе демократски блок Савез за промјене је велика разлика. То је као небо и земља. На ово садашње што се тражи "подржите наше кандидате", ми кажемо "хвала, довиђења". Друга политичка платформа је блок Савез за промјене у којем се промовише договор, нова лица на политичкој сцени и појединци који ће изнијети на што бољи начин политичку платформу. 

* ГЛАС: Да ли сте из реакција СДС-а и ПДП-а схватили да су против тога да НДП добије позицију премијера?

КРСМАНОВИЋ: Нисам. ПДП је страшно близак, као и много појединаца из СДС-а овој политичкој платформи. Постоји ту још неких ствари које унутар себе нису рашчишћене. У свакој политичкој партији има више струја, можда има и утицаја са стране, сугестија из Београда или неких других мјеста, нећу у то да улазим. То је њихова ствар, али ми дуго сарађујемо и већина људи у овим партијама промовишемо оно што ми сада јасно и гласно причамо, а то је да се мора понудити права политичка алтернатива. Ово што се сада нуди и на овакав начин није политичка алтернатива садашњој власти.

* ГЛАС: Ако ситуација у идућим данима или до расписивања избора остане оваква таква јесте - каква би могла бити одлука НДП-а?

КРСМАНОВИЋ: Здравко Крсмановић као појединац ће тражити, а о свему ће задњу ријеч дати органи странке, да се на изборе иде самостално, са својим кандидатима за највеће позиције и то ће бити нестраначке личности. Нипошто иста лица. Морамо да нудимо ново.

Диктатура

* ГЛАС: Да ли ће НДП чекати позив за састанак од колега из Савеза или ће га заказати?

КРСМАНОВИЋ: Вјерујем да ћемо то завршити ове седмице. Нисмо у свађи. Ја само говорим чистим, јасним, српским језиком да ме читав свијет разумије. За мене је диктатура када један човјек одлучује о свему, без обзира што то може некада бити позитивно. Демократија је разговор и договор, ако тога нема, то је диктатура на други начин, од другог појединца. То нећу прихватити било да долази од Милорада Додика или некога из Савеза за промјене. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана