Zdenka Džambas, zamjenica predsjedavajućeg Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda PBiH: Priča o izbornim krađama paravan za stvaranje haosa

Vedrana Kulaga
Zdenka Džambas, zamjenica predsjedavajućeg Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda PBiH: Priča o izbornim krađama paravan za stvaranje haosa

Priče o izbornoj krađi, koja je navodno na pragu ako prije izbora ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona koje uvode skenere i video-nadzor na birališta, su za malu djecu. U pozadini je u stvari strah na pojedinim adresama od provjere kod birača koja slijedi u oktobru.

 Sprovođenje predloženih izmjena zakona je nemoguća misija, to svi znaju, ali očigledno da neki misle da treba napraviti nered, kaže zamjenica predsjedavajućeg Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Zdenka Džambas iz HDZ-a BiH.

* GLAS: Dom naroda Parlamenta BiH odgodio je glasovima srpskih i hrvatskih delegata izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona po hitnom postupku. Da li su tačni navodi onih koji se zalažu za izmjene da će se, ako ostane ovakvo stanje, desiti izborna krađa, ako se zna da su po istom sistemu održani prethodni izbori čije su rezultate svi priznali?

DžAMBAS: Ovo je bila igra da bi došli do većine. Vidjelo se da su usmjereni protiv SNSD-a i HDZ-a BiH i da plasiraju priče da se u FBiH krade samo gdje je HDZ, a svuda drugdje je super i krasno. Oni su bili svjesni da izmjene zakona ne mogu proći, ali su išli da dobiju većinu kako bi mogli da proguraju i opasnije stvari. Osnovni cilj bio je da vide imaju li većinu u Domu naroda. Nama su pustili ovaj prijedlog da se igramo, kao kad djeci date da se igraju dok vi nešto drugo radite, pa su doživjeli da nijedna hrvatska stranka to nije prihvatila. Kada nije prošlo, krenuli sa pokušajem rušenja Centralne izborne komisije BiH i stvaranjem nereda. Zaista imam osjećaj da ne žele da se sprovedu izbori i da ovo nekome odgovara. Duboko sam razočarana ponašanjem nekih kolega u Domu naroda.

* GLAS: Kome to odgovara?

DžAMBAS: Svaka stranka ima rezultate anketa. Jasno je da neke stranke ne mogu da prođu i onda bi iz njihovog ugla bilo bolje stvaranje nereda i ovakvih priča da oni nisu krivi ni za šta, a da drugi jesu. Kriv je HDZ, kriv je SNSD. Nejasno je čemu ovo vodi. Ovo je dovođenje zemlje u haos.

* GLAS: Da li to znači da stvarni cilj nije bila želja da izbori budu transparentniji?

DžAMBAS: Što bi im sada to palo na pamet, kao da nismo do sada imali izbore? Ova frka i napadi dolaze odjednom i jedan dio su napadi Bošnjaka na Centralnu izbornu komisiju, jer im se nije svidjelo što neće moći da utiču na nju i onda treba napraviti nered. Ovo više nema smisla. I sami znaju da je nemoguće sprovesti predložene izmjene Izbornog zakona. To je nemoguća misija, ali treba napraviti nered i stvoriti sliku da su oni zaštitnici pravde.

* GLAS: Da li bismo usvajanjem izmjena zakona u ovom momentu dobili veći problem u izbornom procesu i primjeni rezultata nego što sada imamo, s obzirom na malo vremena koje bi ostalo za njihovo sprovođenje?

DžAMBAS: Ovo je pokušaj da se progura nešto što je mimo zakona. Imamo negativno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka. Otisak prsta, o kome niko ne priča, je apsolutno zadiranje u privatnost, ne znate kome dajete otisak i ko to može sutra zloupotrijebiti. Kada je riječ o kamerama i skenerima za listiće, moram podsjetiti da u BiH ima sela gdje nema struje. Migranti idu dnevno 20 kilometara da dođu do signala. O čemu mi pričamo?

* GLAS: Da li bi, s obzirom na stav Agencije za zaštitu ličnih podataka, u slučaju da su prošle izmjene zakona moglo doći i do poništavanja izbora?

DžAMBAS: Šta kada čovjek dođe i kaže da ne da otisak prsta i onda se poslije žali da su ga vratili sa biračkog mjesta, šta onda? Sve to oni znaju. Po zakonu se može samo dobrovoljno dati, a otisak prsta se može uzeti i ako si osumnjičen i ako postoji nalog tužioca da policajac, kao ovlašćeno lice, može uzeti otisak. Ne radi se o tome da oni idu u ovu priču da bi bile spriječene izborne krađe nego je to pokušaj stvaranja nereda. Ovo je uvođenje države u haos. Politički, izborni i svaki drugi. Ovo je rušenje države. Ako i napravimo presedan i prihvatimo nešto sa negativnim mišljenjem imamo novi problem jer nemamo ni mišljenje ministra finansija, koji nema ni 13, a kamoli 113 miliona maraka za izbore.

* GLAS: Kako gledate da odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa apelacijom Bože Ljubića koja se tiče popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH? Da li će biti sprovedena?

DžAMBAS: Predstavnički dom Parlamenta BiH zasjeda tek za mjesec, izbori će već biti raspisani, a pravila neće biti poznata. To je sada jasno.

* GLAS: Šta očekujete u mjesecima do izbora?

DžAMBAS: Plašim se situacije u koju ćemo ući.

Krivični zakon

* GLAS: Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH nije prošao prijedlog delegata hrvatskog naroda da izmjene Krivičnog zakona budu razmatrane po hitnom postupku, poslije čega je ministar najavio da će povući zakon iz procedure. Šta očekujete?

DžAMBAS: Vidjećemo šta će se dešavati. U martu smo bili u roku za promjene i išli smo u hitnu proceduru. Kada smo već tako rekli prošli put, nismo odustali ni ovaj put samo zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana