Зденка Џамбас, замјеница предсједавајућег Клуба хрватских делегата у Дому народа ПБиХ: Прича о изборним крађама параван за стварање хаоса

Ведрана Кулага
Зденка Џамбас, замјеница предсједавајућег Клуба хрватских делегата у Дому народа ПБиХ: Прича о изборним крађама параван за стварање хаоса

Приче о изборној крађи, која је наводно на прагу ако прије избора не буду усвојене измјене Изборног закона које уводе скенере и видео-надзор на биралишта, су за малу дјецу. У позадини је у ствари страх на појединим адресама од провјере код бирача која слиједи у октобру.

 Спровођење предложених измјена закона је немогућа мисија, то сви знају, али очигледно да неки мисле да треба направити неред, каже замјеница предсједавајућег Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламента БиХ Зденка Џамбас из ХДЗ-а БиХ.

* ГЛАС: Дом народа Парламента БиХ одгодио је гласовима српских и хрватских делегата изјашњавање о измјенама Изборног закона по хитном поступку. Да ли су тачни наводи оних који се залажу за измјене да ће се, ако остане овакво стање, десити изборна крађа, ако се зна да су по истом систему одржани претходни избори чије су резултате сви признали?

ЏАМБАС: Ово је била игра да би дошли до већине. Видјело се да су усмјерени против СНСД-а и ХДЗ-а БиХ и да пласирају приче да се у ФБиХ краде само гдје је ХДЗ, а свуда другдје је супер и красно. Они су били свјесни да измјене закона не могу проћи, али су ишли да добију већину како би могли да прогурају и опасније ствари. Основни циљ био је да виде имају ли већину у Дому народа. Нама су пустили овај приједлог да се играмо, као кад дјеци дате да се играју док ви нешто друго радите, па су доживјели да ниједна хрватска странка то није прихватила. Када није прошло, кренули са покушајем рушења Централне изборне комисије БиХ и стварањем нереда. Заиста имам осјећај да не желе да се спроведу избори и да ово некоме одговара. Дубоко сам разочарана понашањем неких колега у Дому народа.

* ГЛАС: Коме то одговара?

ЏАМБАС: Свака странка има резултате анкета. Јасно је да неке странке не могу да прођу и онда би из њиховог угла било боље стварање нереда и оваквих прича да они нису криви ни за шта, а да други јесу. Крив је ХДЗ, крив је СНСД. Нејасно је чему ово води. Ово је довођење земље у хаос.

* ГЛАС: Да ли то значи да стварни циљ није била жеља да избори буду транспарентнији?

ЏАМБАС: Што би им сада то пало на памет, као да нисмо до сада имали изборе? Ова фрка и напади долазе одједном и један дио су напади Бошњака на Централну изборну комисију, јер им се није свидјело што неће моћи да утичу на њу и онда треба направити неред. Ово више нема смисла. И сами знају да је немогуће спровести предложене измјене Изборног закона. То је немогућа мисија, али треба направити неред и створити слику да су они заштитници правде.

* ГЛАС: Да ли бисмо усвајањем измјена закона у овом моменту добили већи проблем у изборном процесу и примјени резултата него што сада имамо, с обзиром на мало времена које би остало за њихово спровођење?

ЏАМБАС: Ово је покушај да се прогура нешто што је мимо закона. Имамо негативно мишљење Агенције за заштиту личних података. Отисак прста, о коме нико не прича, је апсолутно задирање у приватност, не знате коме дајете отисак и ко то може сутра злоупотријебити. Када је ријеч о камерама и скенерима за листиће, морам подсјетити да у БиХ има села гдје нема струје. Мигранти иду дневно 20 километара да дођу до сигнала. О чему ми причамо?

* ГЛАС: Да ли би, с обзиром на став Агенције за заштиту личних података, у случају да су прошле измјене закона могло доћи и до поништавања избора?

ЏАМБАС: Шта када човјек дође и каже да не да отисак прста и онда се послије жали да су га вратили са бирачког мјеста, шта онда? Све то они знају. По закону се може само добровољно дати, а отисак прста се може узети и ако си осумњичен и ако постоји налог тужиоца да полицајац, као овлашћено лице, може узети отисак. Не ради се о томе да они иду у ову причу да би биле спријечене изборне крађе него је то покушај стварања нереда. Ово је увођење државе у хаос. Политички, изборни и сваки други. Ово је рушење државе. Ако и направимо преседан и прихватимо нешто са негативним мишљењем имамо нови проблем јер немамо ни мишљење министра финансија, који нема ни 13, а камоли 113 милиона марака за изборе.

* ГЛАС: Како гледате да одлуку Уставног суда БиХ у вези са апелацијом Боже Љубића која се тиче попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ? Да ли ће бити спроведена?

ЏАМБАС: Представнички дом Парламента БиХ засједа тек за мјесец, избори ће већ бити расписани, а правила неће бити позната. То је сада јасно.

* ГЛАС: Шта очекујете у мјесецима до избора?

ЏАМБАС: Плашим се ситуације у коју ћемо ући.

Кривични закон

* ГЛАС: На сједници Дома народа Парламента БиХ није прошао приједлог делегата хрватског народа да измјене Кривичног закона буду разматране по хитном поступку, послије чега је министар најавио да ће повући закон из процедуре. Шта очекујете?

ЏАМБАС: Видјећемо шта ће се дешавати. У марту смо били у року за промјене и ишли смо у хитну процедуру. Када смо већ тако рекли прошли пут, нисмо одустали ни овај пут само због тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана