Zbog terorizma pao rođak Izetbegovićevog savjetnika

Srna
Zbog terorizma pao rođak Izetbegovićevog savjetnika

Banjaluka - Suad Ramić iz Osmaka, koji je nedavno uhapšen u Gracu u Austriji zbog veza sa terorističkom grupom "Islamska država", najbliži je rođak Edina Ramića, poslanika "Domovine" u Narodnoj skupštini Republike Srpske i savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Austrijska policija nedavno je provela akciju hapšenja islamista koji su među muslimanima u toj zemlji širili propagandu "Islamske države", u kojoj je uhapšeno 13 osoba, a kao glavni osumnjičeni navode se Mirsad Omerović, državljanin Srbije, te dva državljana BiH, Suad Ramić i Sandi Suljić.

Mirsad Omerović je pod imenom Ebu Tejma radio kao imam u Udruženju "Altun-Alem" u drugom bečkom okrugu, a na teret mu se stavlja članstvo u terorističkim organizacijama, te regrutovanje muslimana u Austriji za rat u Iranu i Siriji, u okviru jedinica "Islamske države".

Uhapšeni Ramić i Suljić terete se za širenje mržnje i radikalnih stavova, kao i za djelovanje u svrhu regrutovanja austrijskih muslimana u redove "Islamske države".

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević napominje da ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića, zbog čega nije na najbolji način prikazana u medijima u Federaciji BiH, koji su se pobrinuli da javnost bude obaviještena samo o hapšenju Mirsada Omerovića - Ebu Tejme, koji je samo porijeklom iz Tutina, a ima BiH državljanstvo i dugo vremena je proveo u Gornjoj Maoči.

"U sarajevskoj propagandi Ebu Tejma je postao 'terorista iz Srbije', baš kao i Mevlid Jašarević. Upravo zato nije bilo ni pomena o hapšenju Sandija Suljića iz Zenice i Suada Ramića iz Osmaka", rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, iako je Suljić bio jedan od odgovornih u kompaniji "Med-beg", registrovanoj u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja, ipak je hapšenje Suada Ramića posebno značajno.

"Riječ je o najbližem rođaku Edina Ramića, savjetnika Bakira Izetbegovića, koji je na listi 'Domovine' izabran u Narodnu skupštinu Republike Srpske", upozorava Galijašević.

On je napomenuo da je medijsko prikrivanje ozbiljnosti terorističke prijetnje nastavljeno i kroz saopštenje Amara Veiza, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"Naime, on je ustvrdio da je 150 boraca iz BiH otišlo na strana ratišta, što je nastavak dezinformacija. Po nalazima CIA, francuskog ministarstva bezbjednosti, britanskog ministarstva inostranih poslova i njemačkih službi bezbjednosti - oko 350 boraca iz BiH učestvuje u vojnim formacijama 'Islamske države", ističe Galijašević.

On je dodao da, ako se uzme u obzir i saopštenje Ambasade SAD i Nikolasa Hila, koji tvrde "da nema promjene strategije u borbi protiv terorizma", onda takva medijska aktivnost otkriva neobaviještenost otpravnika poslova Ambasade SAD, ali i želju da se važne činjenice "priguše" u javnosti.

Galijašević ocjenjuje da je nedavna akcija jedna od najvažnijih bezbjednosnih operacija u Evropi, posebno ističući važnost činjenice da je akcija provedena u Austriji, koja je još 1995. i 1996. godine vodila istragu protiv Bakira Izetbegovića, El Fatiha el Hasaneina, Hasana Čengića i Senada Šahinpašića Šaje zbog veza sa teorizmom i trgovine oružjem.

"Ova akcija ponovo otkriva trag koji vodi do Bakira Izetbegovića i sigurno će biti zanimljivo pratiti politička nastojanja Hila da Izetbegovića, korumpiranog političara i glavnog pokrovitelja džihadističkih grupa, promoviše u ključnog nosioca reformi u BiH", zaključio je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana