Због споменика Туђману спријечен фестивал српске народне пјесме

новости.рс
Због споменика Туђману спријечен фестивал српске народне пјесме

Петриња - У Петрињи сви против фестивала ојкања. Страх натјерао пјевачке групе да откажу учешће. У Петрињи је у суботу на градском тргу откривена спомен плоча покојном хрватском предсједнику Фрањи Туђману.

Изасланик загребачког градоначелника Милана Бандића на откривању спомен-плоче првом хрватском председнику Фрањи Туђману у Петрињи похвалио је бранитеље што су спријечили фестивал ојкања, који је данас требало да буде одржан у том граду.

- Хвала им што нису допустили да се баш на овај дан, када је 1991. у Петрињи боравио Туђман, организује некакав фестивал ојкања. На данашњи дан су четници напали и Вуковар, а ми смо ту требали да имамо некакво српско весеље - рекао је Миодраг Демо, предсједник Одбора за бранитеље Градске скупштине, који је у ратовима деведесетих рањен пред Бањалуком.

Трећи фестивал ојкања, на којем је требало да наступи 13 група, одложен је због напада бранитељских удружења, након чега су наступе отказале прво двије групе из Србије, а онда и групе из Хрватске и БиХ. Посљедњу ријеч о томе изрећи ће Унеско, којем је пријављен цио случај.

Док је на постављање плоче Туђману дошло вођство града и жупаније, као и министар Томо Медвед, они који су жељели да дођу на фестивал ојкања поручили су да их је страх и да одустају.

- Прво смо настојали да их разувјеримо, али је страх остао и зато смо одложили фестивал - каже Мара Вилус, из пододбора "Просвјете" у Петрињи.

Туђманова спомен-плоча откривена је на централном тргу у Петрињи који такође носи његово име, а сви присутни су изразили задовољство што ће ускоро и Загреб добити велики споменик који је најавио сам градоначелник Бандић.

- Биће то највећи и најљепши споменик - рекао је Бандић, додајући и да ће бити освијетљен рефлекторима.

Обале, мостови, тргови...

Споменици Фрањи Туђману постављени су у готово свим хрватским градовима, а његово име носе и три велика моста, у Дубровнику, Чапљини и Осијеку. По Фрањи Туђману названо је педесетак тргова у хрватским градовима, а у десет мјеста Туђманово име се користи за називе обала. Историчари умјетности тврде да су многи досад подигнути споменици изузетно ниске умјетничке вредности, а неки и права ругла. (новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана