Због рата у Ираку БиХ добила војску

nezavisne.com
Због рата у Ираку БиХ добила војску

Лондон - Да није било рата у Ираку, Оружане снаге БиХ можда никада не би биле формиране, закључак је студије "Како је рат у Ираку помогао стабилизацији БиХ", коју је за лондонски "The Conversation " написао Елиот Шорт, докторанд британског универзитета "East Anglia ".

Шорт на почетку студије истиче да је сам Дејтонски споразум, с циљем да се што брже дође до мира, много елемената оставио неразријешеним, а међу њима је било и питање будућности оружаних формација унутар БиХ.

Навео је и цитат Ричарда Холбрука, архитекте Дејтонског споразума, да је највећа мана Дејтона то што је оставио двије међусобно супротстављене оружане формације у земљи.

Међутим, према подацима до којих је дошао, САД су крајем 2002. године биле забринуте извозним пословима бијељинског "Орла" Ираку, који је, према уговорима из југословенског периода, Ираку испоручивао оружје. С обзиром на то да су се САД спремале на инвазију Ирака, који је у том тренутку био под међународним санкцијама, отворена је истрага у БиХ, која је резултирала смјеном комплетног политичког и војног руководства РС.

"Када су америчке трупе ушле у Багдад 2003, афера 'Орао' је почела да односи данак. Српски члан Предсједништва БиХ, министар одбране РС, начелник Главног штаба Војске РС и бројни други високи званичници, министри и генерали су уклоњени са својих позиција", истиче Шорт. Подсјећамо, тадашњи српски члан Предсједништва БиХ био је Мирко Шаровић, који је поднио оставку због ове афере, док су смијењени тадашњи министар одбране РС Слободан Билић и начелник Главног штаба Војске РС Новица Симић.

Према Шортовим подацима, 17 индивидуа је кривично гоњено, а у међународним круговима све се гласније почела заговарати реформу војних снага.

"Само седам дана након завршетка инвазије на Ирак, формирана је Комисија за реформу одбране. Препоруке произашле из Комисије су тражиле комплетну реконструкцију оружаних формација у БиХ, што је имплементирано од стране бх. парламента", наведено је.

Као резултат реформе, демобилисан је значајан број војника и формирана бх. војска.

"Најјача мултиетничка институција у земљи је добила јасан ланац командовања, који је водио до Предсједништва преко јединственог Министарства одбране. Нова војска је уз међународну помоћ модернизована и професионализована, а 2006. године се придружила Партнерству за мир. Након тога, Оружане снаге БиХ су ангажоване у бројним мисијама подршке миру широм свијета", закључено је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана