Због новог закона, полицијаци у ФБиХ затрпали Фонд ПИО захтјевима за пензионисање

Агенције
Због новог закона, полицијаци у ФБиХ затрпали Фонд ПИО захтјевима за пензионисање

Сарајево - Не јењава бура у вези са новим законом о ПИО у Федерацији БиХ, који би, уколико буде усвојен, смањио пензије полицијским службеницима.

 Федерални фонд ПИО суочава са повећаним бројем захтјева за пензионисање по постојећем закону, а у полицијским синдикатима истичу да би чак од 300 до 500 службеника могло да искористи то право.

Све већи број захтјева за пензионисање полицијских службеника очекивана је реакција на приједлог новог закона о ПИО у Федерације, огорчено истичу у полицијским синдикатима Федерације, али и агенција на бх. нивоу.

"Одлазе у пензију по постојећем закону, јер нови приједлог закона ПИО/МИО полицијским службеницима смањује пензије од 20 до 30% и ко год има те услове бјежи у пензију да се тако изразимо", каже Алмир Салкичевић, предсједник Синдиката полиције МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Ужурбано се уписује дупли ратни стаж, за недостајуће мјесеце покушавају извршити уплате и на све начине се покушава избјећи нови катастрофални закон, додају синдикалци.

"Ја мислим да је негдје од 300 до 500 људи, тако отприлике, спомиње се стидљиво, још немамо информација, знате да ће неки поднијети захтјев чак и задњи дан у овој години, тако да ево код мене конкретно у МУП-у у задњих 10-ак дана најмање 15 људи је поднијело захтјев за пријевремену мировину", каже Драган Шкуљ, предсједник Савеза синдиката полиције и запосленик у МУП-у ФБиХ.

Федерални медији истичу да је ових дана чак 75 радника Граничне полиције поднијело захтјев за пензинисање, од којих је 48 то учинило као ванредан захтјев. Да је повећан интерес за пензинисањем потврђују у Федералном заводу ПИО-МИО. Прецизне статистике немају, али претпостављају да је за сада ријеч о неколико десетина лица.

"Повећан интерес засигурно постоји од стране полицијских службеника, у укупном броју мировинског сустава Федерације то не представља неку озбиљну бројку, неки ванредан трошак, то можда може бити проблем некој полицијској управи, полицијској постаји", рекао је Томислав Квесић, портпарол Федералног завода ПИО/МИО.

Међутим, наши саговорници потврђују да је знатан број оних који се распитују о начинима одласка у пензију и са припремљеним документима у ладицама чекају исход гласања о новом закону о ПИО-у Федерације у федералном парламенту што се очекује крајем сљедеће седмице. За када полицијски синдикати најављују и нове протесте са захтјевом да се у приједлогу уврсти реченица да ће се начин из обрачуна пензије полицијским службеницима уредити посебним прописом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана