Због недостатка кворума прекинута сједница Парламенту БиХ

nezavisne.com
Због недостатка кворума прекинута сједница Парламенту БиХ

Сарајево - Након паузе Младен Босић, предсједавјаући Предстанвичког дома БиХ, казао је да у овом тренутку нема кворума за рад, те је сазвао сјендицу проширеног Колегија на којој је одлучено да због недостатка кворуму сједница неће бити настављена.

Прије тога су посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине након окончања једносатне паузе расправљали о одредбама Пословника и о могућности наставка сједнице те (не)постојању кворума за рад и одлучивање.

И док је предсједавајући Дома Младен Босић (СДС) нагласио да постоји кворум за рад према Уставу и Пословнику, томе се успротивило неколико посланика тврдећи да неће бити могућа усаглашавања у Колегију уколико за то буде потребе када се буде одлучивало.

“Ми имамо кворум за рад, али је бесмислено, јер ће све остати неријешено будући да нема кворума за пуноправно одлучивање”, казао је посланик НДП-а Момчило Новаковић.

На прекид сједнице позвао је и посланик БПС-а Заим Бацковић, такође истакнувши да је рад сједнице бесмислен.

Наиме, након једносатне паузе у сали се, како су и најавили, нису појавили посланици СНСД-а и ДНС-а, који су се на бојкот одлучили јер је одбачена њихова иницијатива за смјену министра сигурности БиХ Драгана Мектића.

Допредсједавајући Дома Шефик Џаферовић (СДА) потврдио је да постоје услови за рад, односно кворум од 22 посланика, како прописује Устав БиХ и Пословник, додајући да је потребна већина оних који гласају.

С њим се сложио посланик СББ-а Дамир Арнаут тврдећи да не постоји нити једна одредба која говори о кворуму за одлучивање, него постоји само она која прописује кворум за рад.

Посланица СДС-а Александра Пандуревић позвала се на тумачење Уреда високог представника (ОХР) у овом случају, додајући да се сједница може наставити.

Након овакве расправе посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић затражио је нову паузу у засједању, што је Босић и одобрио

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана