Због једне жалбе смањена брзина на западном транзиту

nezavisne.com
Због једне жалбе смањена брзина на западном транзиту

Бањалука - Ново ограничење брзине на западном транзиту, које је збунило возаче, настало је због сталних жалби једног становника на повећан ниво буке и вибрација које ометају његов свакодневни живот, казали су у предузећу "Путеви РС".

На дионици магистралног пута од пасареле до кружног тока код Лауша ограничење брзине је однедавно 40 километара на сат, а у другом смјеру на истом дијелу пута 70 километара на сат.

"На основу рјешења еколошког инспектора Одјељења за инспекцијске послове Градске управе, Јавном предузећу 'Путеви РС' наложено је да на дијелу магистралног пута М16 изврши успоравање саобраћаја, санацију коловозне траке и инсталацију букобрана, а по основи сталних жалби једног становника улице", казали су у "Путевима РС".

Додају да се овај становник више пута жалио на повећан ниво буке и вибрација које, како су навели, угрожавају његов животни простор, насталих усљед повећања ограничења брзине кретања и оштећења коловоза те је еколошки инспектор донио то рјешење.

"Постављено ограничење брзине важи у дужини од 500 метара, дакле до кружног тока на укрштању магистралног пута са регионалним путем Р405, и исто не важи након кружног тока, у било којем правцу кретања, у складу с одредбама правилника", кажу у "Путевима РС".

Додају да им се овај становник жалио на буку и вибрације на десној коловозној траци настале усљед неадекватног налијегања поклопца на оквир канализационог шахта.

Ово нагло смањење брзине није збунило само возаче, већ и стручњаке за саобраћај. Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је да ни њему није јасна одлука о ограничењу брзине на том дијелу западног транзита.

"Не видим разлог зашто се ограничење брзине на једном дијелу пута морало спустити на 40 километара на сат", рекао је Радовић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, каже да та одлука није противзаконита, али да није у реду да пред самим кружним током буде ограничење брзине 70 километара на сат.

"Сва саобраћајна сигнализација, била она вертикална или хоризонтална, ради се по пројектној документацији. Очито да неко ко је радио на пројектној документацији није сагледао све чиниоце и околности када је у питању ограничење брзине", рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана