Због акциза ни плин више није јефтин

Због акциза ни плин више није јефтин 19.02.2018 05:25 | blic.rs

Дистрибутери нафте и нафтних деривата ће због скупљег плина претрпјети пад промета, што ће се одразити и на финансијске билансе привредних друштава из ове области, тврде стручњаци.

У мору поскупљења, Законом о акцизама уведена је и такса за путеве и аутопутеве на течни нафтни гас, односно плин, у износу од 0,15 КМ по килограму за путеве и 0,25 КМ по килограму за аутопутеве. Тако је овај енергент поскупео за око 0,30 КМ по литри и кошта око 1,10 КМ.

Дистрибутери који се баве прометом течног нафтног гаса цијену овог енергента креирају по сличном принципу као гориво, односно на основу набавне цијене, цијене дистрибуције и других фактора.

Само николико дана након што су то и урадили, те промијенили бројке на таблама пумпи, стручњаци упозоравају да се очекује пад промета плина, који је управо последњих година доживио процват.

Подаци Управе за индиректо опорезивање БиХ показују да је увоз нафтних плинова од 2014. до 2017. године порастао за око 60 милиона килограма. Тако је 2014. године у БиХ увезено око 205 милиона, 2015. године око 237 милиона, док је у 2016. и 2017. години број порастао на 263 милиона килограма нафтних плинова и осталих плиновитих угљенводоника.

Грађани су плин куповали као омиљено и најјефтиније гориво, међутим, када и оно најјефтиније постане скупо, људи ће га мање куповати, прогнозирају стручњаци.

– Промјена Закона о акцизама ће сигурно довести до пада промета. Дистрибутери нафте и нафтних деривата су били принуђени да повисе цијене својих производа због нових намета држави, те због тога трпе пад промета, што ће се одразити и на финансијске билансе привредних друштава из ове области – тврди Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Док ова такса представља значајан удар на џепове грађана који возе аутомобиле на плин, акцизе и таксе на коришћење плина у домаћинствима се не плаћају, што опет може довести то нових проблема.

– Постоји реална велика опасност од несташице гаса за домаћинства на тржишту уколико се не отклоне нејасноће у постојећем Правилнику о примјени Закона о акцизама или он не буде измењен. Тренутно је таква ситуација да дистрибутери ТНГ који нису увозници овог енергента нису у могућности да набаве течни нафтни гас у боцама без обрачунате таксе за путеве и аутпоутеве – тврди Берак.

Додаје да велики проблем представља и продаја раније набављеног плина за домаћинства, те чињеница да увозници овог енергента који је ослобођен такси за путеве не могу даље продавати ТНГ дистрибутерима и малопродајама јер им то измењени Закон о акцизама и Правилник не дозвољавају.

– Садашње околности налажу да течни нафтни гас за домаћинства може прометовати само увозник истог, који посједује сопствену бензинску пумпу. Због тога сматрам да би требало хитно течни нафтни гас који се увози због пуњења у боце за домаћинство ослободити сваке обавезе по основу наплаћивања такси за путеве и аутопутеве, јер се он ни на који начин не може довести у везу са тим таксама – додаје он.

Док стручњаци указују на неправилности и пропусте, цијена плина расте, а расте и брига грађана, јер ће пун разервоар умјесто за 30, сада имати за 50 КМ.

– Пун резервоар сам плаћала 30 КМ, а сада плаћам 50 КМ, што свакако јесте велика разлика. Међутим, кад узмем у обзир колико би скупље платила бензин, кога за 50 КМ могу купити само пола резервара, схватим да је плин још и јефтин, колико је све остало поскупјело – каже Бањалучанка Бранка Љољић.

Дистрибутери траже рјешење

Усвојени сет Закона о акцизама изазвао је проблеме на тржишту гаса у земљи, због чега ће увозници и дистрибутери Управи за индиректно опорезивање БиХ понудити конкретне приједлоге за решење новонастале ситуације.

Тако је бар најављено на састанку увозника и дистрибутера гаса у БиХ, на којем су присустовали представници компанија које се баве увозом, дистрибуцијом и пуњењем пропан-бутана и ауто-гаса.

Закон о акцизама БиХ и Правилник о измјенама и допунама овог закона недоречени су и у сукобу са постојећим законима, што може довести до распада тржишта пропан-бутана у БиХ, закључено је на овом састанку.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица