Завршне ријечи одбране на суђењу Орићу у уторак, 12. септембра

Срна
Завршне ријечи одбране на суђењу Орићу у уторак, 12. септембра

Сарајево - Суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године биће настављено изношењем завршних ријечи одбрана у уторак, 12. септембра.

Тужилаштво БиХ затражило је на рочишту 29. августа да им Суд БиХ изрекне осуђујућу пресуду у складу са законом.


Тужилац Мирослав Јањић рекао је да током изношења завршне ријечи да је Тужилаштво, на основу доказа и исказа свједока, утврдило и доказало да је на подручју Сребренице постојао оружани сукоб у јулу 1992. године и да су оптужени починили кривична дјела за која се терете.

Јањић је своје тврдње првенствено темељио на исказима заштићеног свједока "О1" и Ибрана Мустафића, који је догађаје на подручју Сребренице описао у књизи "Планирани хаос".

Он је додао да се искази ових свједока поклапају са исказима појединих свједока одбране.

"Заштићени свједок жО1ж препознао је у судници оптуженог Орића, којег је виђао у ратном периоду. Описао је како су на Петровдан 1992. године вођене борбене активности и тренутак када се налазио у Залазју, те како је са удаљености пет до седам метара видио довођење четири заробљеника које је Орић почео испитивати", навео је Јањић.

Тужилац је подсјетио да је "О1" свједочио да је Орић више пута ударио једног заробљеника у прса и главу, након чега је узео нож, замахнуо и ударио га у врат.

Он је додао да је заштићени свједок објаснио да му је Зулфо Турсуновић тада рекао да је Орић ударио судију Слободана Илића, да је видио његово тијело и да му је из ока цурила крв.

Јањић је додао да је налаз вјештака Рифата Кешетовића показао да су узрок Илићеве смрти, највјероватније, траума главе и вишеструки преломи ребара и бутне кости.

Тужилац је напоменуо да је свједок Ибран Мустафић испричао да му је у његовом стану лично Насер Орић детаљно описао начин како је убио Слободана Илића.

"Исказ овог свједока у потпуности је хомоген са исказом заштићеног свједока због чега му се може вјеровати", додао је Јањић.

Тужилац је подсјетио и на исказе свједока Видоја Илића, Милана Јеремића и Миломира Лазаревића који су се током напада на Залазје сакрили на тавану једне куће. Сва тројица су потврдили да су чули војнике да Орићу говоре да је заробљен судија Слободан Илић, коме ће "сада они судити".

Говорећи о убиству Милутина Милошевића и Митра Савића, Јањић је рекао да су свједоци без сумње потврдили да су у оба заробљеника пуцали и Орић и Мухић.

"Свједоци су рекли да су након напада на Лолиће 29. маја 1992. године видјели како заробљеног Милутина Милошевића боксером удара Насер Орић, након чега га је убио из аутоматске пушке. Након Орића, у њега је пуцао и Сабахудин Мухић. Свједоци су рекли да Митар Савић није поштовао Орића, да га је провоцирао и да га је Орић из непосредне близине убио. У њега је пуцао и Сабахудин Мухић звани Мрчо", додао је Јањић.

Тужилац је навео и да је свједок Агим Мекић описао како је у ријеци у Лолићима пронађено тијело Милутина Милошевића, којег су мјештани закопали.

Јањић је рекао да искази пет свједока одбране нису вјеродостојни и да им се не може вјеровати.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана