Завршена велика војна вjежба “Век победника 1918-2018”

Глас Српске
Завршена велика војна вjежба “Век победника 1918-2018”

Београд - Војном вјежбом код Титела, уз учешће ријечне флотиле, авиона и артиљерије, завршена је велика војна вјежба “Век победника 1918-2018”, која је поводом 100 година од побједе у Првом свјетском рат истовремено изведена на десет локација у Србији.

У вјежби је учествовало око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране Војске Србије, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова.


Најкомплекснија вјежба, уз гађање бојевом муницијом, изведена је на Пештеру, којој су заједно са државним и војним врхом Србије присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић.

Око 2.000 војника учествовало је у вјежби на Пештеру на којој су демонстрирана дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84.

Из састава Ратног ваздухопловства учествовали су авиони Миг-29 и “Орао”, хеликоптери “Гама”, “Ми-8” и систем “КУБ”, а кориштена су и борбена средства, која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије - систем “ПАСАРС” и самоходна хаубица 155мм Б52 “Нора”.

У Тителу, на ушћу Бегеја у ријеку Тису, припадници Копнене војске, ријечне флотиле и ракетних и ваздухопловних бригада учествовали су у вјежби на којој је, између осталог, приказано форсирање ријеке и превоз тенкова преко понтонског моста.

На полигону Боровац код Бујановца изведена је тактичка вјежба уз учешће око 1.000 војника и 100 борбених средстава, на којој је приказана обученост снага за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу.

Код Вршца, на полигону “Орешац”, више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције извели су противтерористичку операцију, док су на Великом Јастрепцу припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца приказали ангажовање на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране.

На Пасуљанским ливадама код Ђуприје одржана је вјежба чија је тема “Борбена група у нападу” гдје је у одговору на напад непријатељских јединца на једнице Војске Србије учествовало више од 1.200 војника и више од 100 средстава ратне технике, међу којима и авиони, уз кориштење бојеве муниције.

Код Сремске Митровице одржана је вјежба “Тенковски батаљон на маршу”, у којој је учествовало 30 тенкова М-84 и 100 војника, на Зворничком језеру приказано је извођење диверзантског напада са воде на копно, а кориштени су и амфибијски транспортери.

Специјалци Војске Србије приказали су на полигону Међа код Лесковца убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавјештајних података о непријатељу помоћу српског робота - тенка “малог Милоша”, као и блокаду терориста десантирањем падобранаца.

Тактичка вјежба Батаљона војне полиције специјалне намјене “Кобре” одржана је јуче у касарни “Генерал Јован Мишковић” Београду.

Неки од најзначајнијих борбених система Копнене војске који су учествовали на вјежби били су тенкови М84, топ хаубица 152 мм “Нора”, вишецјевни лансери ракета “Огањ” и “Пламен-С” и самоходна лансирна оруђа “Стрела 10М” и “Стрела1”, као и амфибијска возила.

Из састава Ратног ваздухопловства и Противваздухоплне одбране учествовали су авиони Миг-29, “Орао Ј22”, “Галеб” и АН-26, хеликоптери “Гама”, МИ-8 и МИ-17, систем “КУБ” и радар АН ТПС-70.

Приказани су и наоружање и опрема из пројекта “1500” којима се опремају јединице за специјалну намјену, као и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије - борбено возило “Лазар-3”, систем “ПАСАРС” и хаубица 155мм Б52 “Нора”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана