Завршен свечани дефиле на улицама Бањалуке поводом Дана Репулике - 9. јануара ФОТО

Глас Српске
Завршен свечани дефиле на улицама Бањалуке поводом Дана Репулике - 9. јануара ФОТО

Бањалука - Поводом прославе Дана Републике - 9. јануара, у центру Бањалуке одржан је свечани дефиле.

Свечаном дефилу присуствовала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министри у владама Републике Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Ту су били и представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, припадници Трећег /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници дипломатског кора, те званице из јавног и друштеног живота и бројни грађани.

Поводом “Сто година од уласка Српске војске у Бањалуку”, улицом Краља Петра Првог Карађорђевића, у колони на челу са коњаником, марширали су кадети Полицијске академије. Кадети су били одјевени у традиционалну униформу српског официра и српског војника, а у руци носили пуковске заставе Српске војске са копљима и лентама.

На полазној линији за свечани дефиле постројени су ешалони Министарства унутрашњих послова Републике Српске и цивилног сектора.

Парадни марш, дјело Станислава Биничког, изводи Полицијски оркестар.

Свечани дефиле чини Заставни вод, 10 ешалона јединица и пет моторизованих ешалона Министарства унутрашњих послова Републике Српске, чија су 782 припадника дали животе за Републику Српску. Цивилни сектор чине 23 ешалона, од чега је један моторизован.

Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, захвалила се онима који су стварали Републику Српску и онима који су је у миру изграђивали, позивајући све да се уједине у развоју Републике Српске.

Пјесмом “Пукни зоро” завшен је свечани дефиле на улицама Бањалуке.

Фото: Јелена Ђурђевић, Владимир Стојаковић, Велибор Трипић

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана