Завршен састанак представника жељезничара са Предсједником Републике Српске

Срна
Завршен састанак представника жељезничара са Предсједником Републике Српске

Бањалука - У Бањалуци је завршен састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима жељезничара.

Делегацију жељезничара предводио је Златко Марин који је рекао новинарима да ће о садржини састанка са предсједником Републике информисати колеге који штрајкују глађу, те да ће након тога заузети став.


Он је најавио да ће јавност о свему бити упозната у 12.00 часова када су планиране узјаве за новинаре на жељезничкој станици у Бањалуци.

Десет радника "Жељезница Републике Српске" ступило је у штрајк глађу 11. септембра због неисплаћивања плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Предсједник Републике упутио је јуче позив за састанак жељезничарима.

Драган Пеулић, један од штрајкача глађу је навео да је дошао исљедник у жељезничку станицу Бањалука по наређењу шефа да пита штрајкаче да ли хоће да дају изјаву, пошто су написане дисциплинске пријаве по наређењу генералног директора због недоласка на посао.

Рекао сам да нећу дати изјаву пошто сам у штрајку, а да сам своју изјаву дао 11.09.2017.год када сам ушао у штрајк, нагласио је Пеулић и додао да су тражили писмено, али нису добили.

Док је делегација штрајкача на састанку са предјседником Милорадом Додиком на бањалучку станицу су стигле пријаве.

Управа Жељезница позвала на прекид штрајка

Управа "Жељезница Републике Српске" (ЖРС) позвала је раднике да окончају штрајк глађу и да се врате својим редовним радним обавезама, те да не дозволе да њихов тежак положај користе појединци и одређене групе из Српске и окружења ради политичке промоције и даљег урушавања ЖРС, као и покушаја урушавања институција система Српске, преноси Срна.

Из ЖРС кажу да радници имају право да изразе своје незадовољство, али да оваквим видом протеста угрожавају властито здравље.

Управа наводи да се проблеми у оквиру "Жељезница" могу и морају рјешавати искључиво у складу са законом, уз пуно разумијевање тренутног стања у којем се предузеће налази, те је позвала све раднике да своје незадовољство исказују искључиво у складу са прописаним процедурама и у дијалогу са Управом.

"Управа не може да прихвати дијалог са радницима који поступају супротно од наведеног јер би на тај начин био дат легитимитет поступању које није у складу са законским прописима, али је спремна да са свим незадовољним радницима разговара од оног момента када и њихово поступање буде уведено у законске оквире", саопштено је из ЖРС.

Из Управе наглашавају да не споре да према радницима постоје знатна дуговања из претходних година, те мања дуговања из ове године, и указују да се у вези са рјешавањем овог питања воде значајне активности како би се обезбиједила финансијска средства да се сва дуговања према радницима измире почетком наредне године.

Десет радника ЖРС ступило је у штрајк глађу 11. септембра због неисплаћивања плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана