Завјет ћутања о ратним злочинима над Србима

Горан Маунага
Завјет ћутања о ратним злочинима над Србима

Сарајево - Имена убијених и мучених Срба и Хрвата у Возући код Завидовића и зеничком региону су позната, али у архивама Вишег јавног тужилаштва и Окружног војног тужилаштва у Зеници не постоје ти предмети, јер нико није желио да наложи процесуирање тих ратних злочина.

Наведено је то у допису Кантоналног тужилаштва Зеничко-добојског кантона, који је достављен Тужилаштву Хашког трибунала у октобру 2006. године. Хашко тужилаштво је те податке, који се односе на период од 1993. до 1996. године, тражило за потребе суђења команданту Армије РБиХ Расиму Делићу, који је у Хагу осуђен на двије године затвора због ратних злочина почињених у том региону.

Документ, који је у посједу "Гласа Српске", потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо је међу хиљадама других прослиједио Тужилаштву БиХ као доказ да су ратни начелник ЦСБ Зеница Шефик Џаферовић и командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин знали за злочине над Србима, али да их нису спријечили, нити су их, касније, процесуирали.

- У назначеним архивама не постоје предмети или други документи који би упућивали на чињеницу да је извршен пријем кривичних пријава, захтијеване истраге, или подизани оптужни акти везано за убиства и малтретирање 62 ратна заробљеника, припадника Војске РС на подручју Кестена, односно у Каменици, општина Завидовићи, у периоду од 11. до 29. септембра 1995. године - пише у допису који је потписао главни тужилац зеничког Кантоналног тужилаштва Харис Хаџиселимовић.

Наведено је да нема пријава, истрага, ни оптужница у случају убиства и малтретирања три ратна заробљеника, припадника Војске РС на подручју села Ливаде, односно у Каменици у периоду од 21. до 24. јула 1995. године. Ријеч је о Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу и Гојку Вујичићу.

- Кривичних пријава, захтијеваних истрага ни подигнутих оптужница нема ни за убиство 25 цивила хрватске националности 8. јуна 1993. године у селу Малине/Бикоши - навео је Хаџиселимовић.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана