Заустављено коцкање са изборима

Жељка Домазет
Заустављено коцкање са изборима

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ одгодио је јуче изјашњавање о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку измјена Изборног закона БиХ којима је предвиђено увођење скенирања гласачких листића и увођење видео-надзора у просторијама за гласање на предстојећим изборима.

Клуб делегата хрватског народа предложио је да буде одгођено изјашњавање о измјенама Изборног закона, што је и прихваћено. Донесен је закључак да Централна изборна комисија, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА), Савјет министара, Агенција за заштиту личних података  и Агенција за јавне набавке дају мишљење о предложеним измјенама. Мишљења би требало да буду достављена најкасније до 26. априла. За такав расплет јучерашње сједнице гласало је осам делегата (СНСД, ДНС, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990 и ХСС), док их је против било седам (СДА, СББ, СДС и Народна странка).

Противници предложених измјена закона истичу да они нису против увођења модерне технологије у изборни процес, али да је овај приједлог стигао прекасно да би био примијењен на изборима заказаним за октобар и да нема потребе да се преко ноћи доноси одлука о тако важној промјени.

Делегат српског народа Небојша Радмановић из СНСД-а истакао је да Савјет министара спава све вријеме, па да због тога Дом народа мора да води рачуна о интересима народа у БиХ.

- Приче о изборним крађама су јалови покушаји малих странака да скрену пажњу јавности. Велике странке немају шта да украду од малих странака. СНСД, као велика странка, нема шта да украде од, на примјер, Народне странке Огњена Тадића - истакао је Радмановић који је оптужио Тадића да је на прошлом засједању злоупотријебио пословник прекидајући сједницу због одласка једног делегата.

Тадић је рекао да се крађа гласова не односи на грађане, него на странке и додао да грађанима треба да буде омогућено да слободно изразе своју изборну вољу.

Шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић из СНСД-а рекао је да се Агенција за заштиту личних података БиХ раније изјаснила да поменуте измјене закона нису у складу са европским стандардима заштите личних података грађана јер крше право на приватност, али да неко није желио да реагује на вријеме. Додао је да су недавно одржани састанци међународних ментора и лидера неких политичких партија о измјенама Изборног закона БиХ били фарса.

- Ко ће прихватити и сносити одговорност за спровођење овог закона? Која институција, која агенција? Није јасно ни да ли би спровођење овог закона коштало 13 или 130 милиона, нити се зна има ли новца за то - рекао је Новић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ истакао је да без мишљења институција не треба да буду разматране предложене измјене Изборног закона.

- Неколико пута сам прочитао овај приједлог и он не удовољава било каквим, а камоли европским стандардима - упозорио је Чолак и додао да се треба фокусирати на измјене изборног законодавства које налаже одлука Уставног суда БиХ и које се тичу равноправног представљања конститутивних народа.

Делегат бошњачког народа Халид Гењац из СДА сматра да овај закон нуди добра рјешења, која ће омогућити да буду заустављене нерегуларности у раду бирачких одбора.

Делегати Дома народа нису прихватили захтјев Клуба хрватског народа да измјене Закона о кривичном поступку буду разматране по хитном поступку јер су против били Срби и Бошњаци. Измјене је креирало Министарство правде БиХ, а с обзиром на то да их већ дуже вријеме предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић не уврштава у дневни ред сједнице, тај приједлог су у парламентарну процедуру упутили делегати хрватског народа. Поред тог приједлога, у Представничком дому Парламента БиХ се налази и приједлог који је упутио посланик СДА Амир Фазлић. Измјене се односе на дужину трајања прислушкивања у истрагама случајева тероризма и организованог криминала, а ако закон не буде измијењен, оне би могле да буду доведене у питање.

Грубеша: Тражићу повлачење закона

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да ће сутра затражити од парламентараца да оба приједлога измјена Закона о кривичном поступку БиХ повуку из процедуре.

- То треба да се врати у Савјет министара БиХ и да направимо јединствени закон и изађемо из ове потенцијално правне несигурности за БиХ - истакао је Грубеша.

Уставни суд БиХ је најавио да ће идућег мјесеца ставити ван снаге спорне одредбе Закона о кривичном поступку. Уставни суд је раније закључио да су одредбе које регулишу трајање праћења и прислушкивања особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела неуставне. Рок за доношење измјена закона истекао је почетком ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана