Заустављена штетна адаптација ССП-а

Жељка Домазет
Заустављена штетна адаптација ССП-а

Сарајево - Предсједништво БиХ није на јучерашњој сједници усвојило извјештај о преговорима између БиХ и ЕУ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да се нису изјашњавали о адаптацији ССП-а, јер није било консензуса.

- Нема услова за консензус у овој ситуацији. Ако они буду створени, ССП ће се појавити на дневном реду, а ако се то не деси, неће - рекао је Иванић и истакао да ће коментаре о свему што се дешава у БиХ имати у петак након повратка из Берлина.

Иванић је раније рекао да ће испоштовати одлуку институција РС када је ријеч о ССП-у. Предсједник РС Милорад Додик рекао је у недјељу послије састанка на којем је разматрана предложена адаптација ССП-а да она није прихватљива за Српску, јер би нанијела несагледиву штету прехрамбеној и пољопривредној производњи и губитке од 210 милиона КМ на годишњем нивоу. На штетне посљедице претходно је упозорила и Влада РС. ЕУ је затражила адаптацију ССП-а са БиХ на захтјев Хрватске, која инсистира да буде уважен механизам традиционалне трговине, чиме би добила повластице које је имала у трговини са БиХ прије него што је постала чланица Уније. У пословној заједници тврде да би то значило омогућавање бесцаринског извоза не само Хрватској, него и осталим чланицама ЕУ, што би за кратко вријеме уништило домаћу производњу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да се нису успјели договорити, али да нису ни одбили споразум.

- Разговараћемо још и покушати да нађемо рјешење, а ако не нађемо, онда ћемо чекати завршетак локалних избора - казао је Изетбеговић.

Он је и уочи сједнице рекао да вјероватно неће бити разматран извјештај, јер неће бити прегласавања члана Предсједништва из РС.

- Два члана Предсједништва могла би прегласати члана из РС, али би тада Иванић имао прилику да ово питање рјешава путем Народне скупштине РС, што би вјероватно и урадио - казао је Изетбеговић, који тврди да није тачно да ће БиХ и њена пољопривреда, адаптацијом ССП-а, претрпјети стотине милиона марака штете, јер до таквог обима увоза неће доћи.

Изетбеговић је рекао да се, ако РС не промијени одлуку, БиХ неће наћи на дневном реду ЕУ током наредних седмица.

- Све зависи искључиво од Владе РС - рекао је Изетбеговић.

Објашњавајући разлоге због којих је одбачена предложена адаптација ССП-а, премијер РС Жељка Цвијановић је навела да нису уважавани ставови РС у преговорима. Истакла је да сви нивои власти треба да дефинишу начин вођења преговора како би биле сагледане штетне посљедице по пољопривреду.

- Од 65 до 70 одсто губитака односиће се на РС и људи то нису спремни прихватити. Пред нама је много времена да све дефинишемо. Нигдје неће побјећи ЕУ која има своје проблеме - казала је Цвијановићева.

Шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк рекао је да је сада касно да се каже да се не прихвата нешто што је испреговарано. Нагласио је да ЕУ не преговара са кантонима и ентитетима, него са БиХ, али да, када БиХ преговара о неком споразуму или износи одређене ставове, то мора одражавати ставове свих њених нивоа.

- Политички естаблишмент у БиХ сада је потпуно преокупиран питањима локалних избора, што ЕУ очигледно није у врху приоритета - казао је Вигемарк.

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић рекао је да је немогуће ићи европским путем без сагласности свих.

- Није могуће да вољом једних или против воље једних можемо било шта урадити на путу ка ЕУ - каже Новаковић.

Остаје исти број војника

Чланови Предсједништва БиХ прихватили су смјернице за документ Преглед одбране. Бакир Изетбеговић је рекао да ће БиХ до 30. новембра добити преглед одбране и да је предвиђено да у Оружаним снагама БиХ буде 9.200 активних и 4.600 припадника у резервном саставу, што је на садашњем нивоу. Предвиђено је и укњижавање 57 војне локације укључујући шест складишта муниције од којих су два у РС.

- Што се тиче кандидата за генералног секретара Савјета безбједности УН, било је неколико имена у оптицају, али нисмо се договорили и БиХ неће предложити свог кандидата - истакао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана