Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

N1
Zaustavljen izvoz oružja iz BiH u Burkinu Faso

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova BiH, kako saznaje N1, nije dalo suglasnost na zahtjev za izvoz naoružanja u Burkinu Faso. Tako je prošle godine zaustavljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u ovu afričku državu.

O ovom potencijalnom izvozu, kako procedura inače i nalaže, od Ministarstva inostranih poslova BiH mišljenje su zatražilli iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje u konačnici sporni izvoz nije dozvolilo.

“Burkina Faso je članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), koja je u junu 2006. godine usvojila Konvenciju o malom i lakom oružju i pripadajućem streljivu, što podrazumijeva moratorijum na uvoz, izvoz i proizvodnju malog i lakog oružja. U cilju očuvanja međunarodnog mira i stabilnosti Ministarstvo inostranih poslova BiH, bez saglasnosti Komisije ECOWAS, ne može dati saglasnost za potencijalni izvoz naoružanja i vojne opreme u zemlje članice ECOWAS”, objasnili su za N1 u ovom ministarstvu.

Osim ovog, Ministarstvo inostranih poslova BiH dalo je još jedno negativno mišljenje za izvoz naoružanja i vojne opreme u prošloj godini. Riječ je, naime, o izvozu u Ukrajinu spornom još od 2015. godine.

“Vodeći računa o spoljnopolitičkim interesima BiH, u skladu sa stavom Predsjedništva BiH, MIP BiH nije dalo saglasnost za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu”, saopšteno je za N1.

Prošle godine izdano je 228 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost na izdanim dozvolama od gotovo 600 miliona maraka rekord je za BiH.

Iz BiH tokom 2016. najviše su kupovale Saudijska Arabiija, Egipat i Sjedinjene Američke Države. Izvoznici koji su prednjačili uglavnom su poduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana