Затвара се мигрантски камп Трнови у Великој Кладуши

klix.ba
Затвара се мигрантски камп Трнови у Великој Кладуши

У Великој Кладуши јутрос је почело уклањање шаторског насеља у мјесту Трнови, чиме ће овај импровизирани камп коначно бити затворен и уклоњен, потврђено је за klix.ba из Међународне организације за миграције (ИОМ).

Рјешењем о подузимању хитних мјера Службе за инспекцијске послове Општине Велика Кладуша, радници предузећа “Комуналије” јутрос су почели уклањање комуналног и другог отпада уз водоток Кладушнице око импровизираних шатора у Трновима. На терену су присутни радници наведене Службе, припадници Полицијске станице Велика Кладуша и радници Међународне организације за миграције (ИОМ).


“Договорили смо се с Општином Велика Кладуша да њихово комунално предузеће уради тај посао те су јутрос и почеле активности. Током дана шаторско насеље требало би бити очишћено, јер је тамо стварно неусловно, а долазе хладнији дани”, рекао је за klix.ba Дражен Розић, шеф операција ИОМ-а за БиХ.

Посљедњих дана број миграната у кампу Трнови опадао је због лоших временских услова, а према посљедњим подацима тај број се кретао од 10 до 20 миграната. Они су обавијештени да ће камп бити затворен те им је упућена молба да га напусте.

“Свима њима је понуђено да пређу у центар Мирал. Тамо и даље имамо смјештајне капацитете и слободне кревете. Неки одбијају, док су неки већ прешли. Ми никоме не можемо забранити да тамо борави и све је до њих”, појаснио је Розић додајући да у привременом прихватном центру формираном у објекту фирме Мирал у великокладушком насељу Поље тренутно борави близу 600 миграната.

Импровизирани камп у Трновима формирале су општинске власти средином маја, а у њега су премјештени мигранти који су се прије тога стационирали у Градском парку у центру Велике Кладуше.

Розић нам је потврдио и да су сви мигранти из Ђачког дома у Бихаћу премјештени у прихватни центар Бира. На објекту Ђачког дома у Борићима тренутно се врше инфраструктурни радови, након чега би у њега требало бити смјештено близу 550 мигрантских породица с дјецом.

“Ђачки дом тренутно је празан, а раније су уклоњени и шатори који су се налазили око њега. Радови су у пуном јеку. Јучер смо разговарали с извођачима, одредили смо неке приоритете и желимо да се радови и убрзају. У наредне три седмице они би требали бити окончани, а Ђачки дом требао би тада бити насељен мигрантским породицама”, рекао је Розић.

Према његовим ријечима, у Бири се налази близу 2.000 миграната.

“Вјерујемо да су се и они који бораве у приватном смјештају у Бихаћу одлучили да пређу у Биру, тако да сваки дан имамо пријем нових миграната. Тај број до краја седмице могао би се повећати од 150 до 200”, казао је за крај Розић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана