Zatrpani stotinama prijava za posao

Zatrpani stotinama prijava za posao 14.04.2012 06:00 | Vedrana Kulaga

Banjaluka - Da su institucije na nivou BiH najtraženiji poslodavci, pokazali su podaci da se na konkurs za posao u ministarstvima, direkcijama, agencijama prijavljuje i po nekoliko stotina kandidata.

Prosječan broj prijava na konkursima, koje raspisuje Agencija za državnu službu BiH, iznosi od 130 do 150, a najveće interesovanje vlada za radna mjesta u ministarstvima finansija, inostranih poslova, bezbjednosti i pravde BiH, te Direkciji za evropske integracije.

Konkursi

U Agenciji za državnu službu kažu da broj prijava zavisi od uslova koji se traže konkursima, te broja službenika koji su potrebni institucijama.

- U slučajevima kada je raspisan veliki broj radnih mjesta ili kada su posebni uslovi za radna mjesta postavljeni široko, kao na primjer fakultet društvenog smjera, može se prijaviti veliki broj kandidata, samim tim je i broj prijava na takve konkurse dosta veći i kreće se od 300, 400, pa i više - kazali su “Glasu Srpske” u Agenciji.

Dodali su da se kandidati najčešće prijavljuju za ona mjesta za koja se traži pravni ili ekonomski fakultet, kao i fakultet društvenog smjera.

U Agenciji ističu da je, ipak, taj broj prijavljenih daleko manji i iznosi oko 30 kada se radi o rukovodećim državnim službenicima.

Najveći broj prijava u 2012. godini stigao je na konkurs koji je raspisan za radno mjesto stručni saradnik u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to ukupno 163, a primana su dva radnika. Lani je najviše prijava stiglo na konkurs iz 2010. godine za radno mjesto u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, ukupno 430 prijava, dok je od konkursa raspisanih u 2011. godini najzapaženiji onaj Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na koji se prijavilo ukupno 355 kandidata.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je “Glasu Srpske” da ne treba da iznenađuje veliki broj prijava koje stižu na konkurse, jer se radi o privilegovanim pozicijama u ukupnoj situaciji i krizi u BiH.

- Mnogi koji konkurišu na takva mjesta osjećaju sigurnost koja sada nije prisutna u privatnom sektoru, pa čak ni u javnoj upravi u lokalnim zajednicama. Time dobijaju solidnu platu i ne posebno veliki stepen odgovornosti, tako da je to idealna kombinacija - sa manje rada više sigurnosti - zaključio je Prodanović.

Administracija

Iako je u institucijama na nivou BiH zaposleno skoro 22.000 službenika i iako u posljednje vrijeme i mnoge međunarodne finansijske institucije upozoravaju na neophodnost smanjenja administracije, gomilanje službenika ne prestaje.

Prema podacima iz konkursa, institucijama BiH bili su potrebni interni revizor, novinar, stručni savjetnici za potrage, ukradena vozila, interne propise, statusna pitanja, knjigovodstvene poslove...

Agencija za državnu službu je za samo 30 dana objavila deset konkursa za prijem u službu u institucijama BiH, a trenutno je u toku 14 konkursa.

Lani je samo putem Agencije za državnu službu u oko 40 institucija zaposleno više od 180 službenika i okončano 100 konkursa. Pretpostavlja se da je broj konkursa koje su institucije same raspisivale mnogo veći.

Najviše službenika tokom prošle godine zaposlila je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, i to 15 radnika.

U Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za prvu polovinu 2011. godine navodi se da je na kraju juna u institucijama BiH bilo zaposleno 21.529 radnika, za čije je plate i naknade potrošeno više od 258 miliona maraka.

Ekonomisti upozoravaju da situaciju u javnom sektoru kada je u  pitanju administracija treba hitno mijenjati, pogotovo o pitanju izdvajanja za plate službenika. Oni predlažu oprez prilikom novih zapošljavanja, jer su institucije ionako pretrpane.

Pregledi

Koliko su institucije BiH zanimljive stanovnicima BiH, pokazuje i rekordna posjeta zvanične internet stranice Agencije za državnu službu BiH. Pojedini konkursi za posao imali su i po nekoliko hiljada posjeta.

Javni oglas za popunjavanje dva radna mjesta u Agenciji za školovanje i usavršavanje kadrova zabilježio je više od 7.000 posjeta, a ne zaostaje ni interesovanje za radno mjesto u Ministarstvu bezbjednosti BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica