Zatrpala ih zemlja dok su krali ugalj

Goran Obradović
Zatrpala ih zemlja dok su krali ugalj

Tuzla - Četiri osobe koje su nelegalno skupljale ugalj na površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle poginule su kada se na njih u subotu uveče obrušila veća količina zemlje.

U ovoj teškoj nesreći poginuli su Adel Šehić (27), Alem Dedić, Arif Alibašić (28) i Eldin Herić, svi iz Tuzle, a Mersad Dedić je tom prilikom zadobio teške povrede.

Dedić je poslije ukazane pomoći u tuzlanskoj bolnici samovoljno otišao na kućno liječenje i policajcima je ispričao šta se desilo u subotu uveče.

Nesreća se dogodila u subotu oko 23 časa, skoro u isto vrijeme kada se na širem području Tuzlanskog kantona osjetio zemljotres. 

Njih je tom prilikom zatrpala veća količina zemlje. Tijela sve četiri osobe stradale u Površinskom kopu su sinoć i pronađena.

"Oko 17 sati pronađena su dva preostala tijela, koja će biti prebačena na UKC Tuzla kako bi se ustanovio uzrok smrti", rekao je portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Oni su na radilište, gdje se vrši kopanje uglja, došli sa dva traktora u vrijeme međusmjene, odnosno dok nije bilo radnika. Njih petorica su po kopu kupili i tovarili otkopani ugalj koji se nalazio na kamionima i bagerima "libero" PK Dubrave.

- Mladić koji je preživio nesreću rekao je da ih je bilo pet. U jednom trenutku došlo je do klizanja jalovske etaže i obrušavanja oko pet hiljada kubika zemlje na njih - rekao je glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović.

U pronalasku tijela nestalih osoba juče su učestvovale spasilačke ekipe rudnika "Kreka", vatrogasci, kao i pripadnici Specijalne policije MUP-a Tuzlanskog kantona, koji su oko 14 časova uspjeli da pronađu dijelove traktora.

Eksploataciono polje površinskog kopa Dubrave je jako veliko, prostire se na tri opštine i teško ga je fizički štititi.

Svakodnevno na desetine socijalno ugroženih građana, koje Tuzlaci nazivaju "beračima ćumura", dolaze na ovaj kop i kupe ugalj, koji potom prodaju na razne načine.

- Njima ulazak na ovaj kop nije dozvoljen, ali oni često nalaze prolaze koji nisu obezbijeđeni, a čuo sam i da plaćaju portirima kako bi ih pustili da traže ugalj - rekao je jedan od mještana koji živi u blizini rudnika.

On je istakao da među "beračima" često ima i djece koja pomažu očevima da skupe što više kako bi preživjeli.

 

Porodice ljute

Almir Šehić, Adelov brat, kroz suze je juče rekao da proces pronalaženja rudara teče veoma sporo.

- Ljut samo zbog toga što spasilačke ekipe u subotu uveče  nisu počele sa traženjem, već su čekali istražioce. Dođe mi da siđem dole i da golim rukama tražim brata - ispričao je vidno potreseni Šehić.

Poginuli:

Adel Šehić

Alem Dedić

Arif Alibašić

Eldin Herić

 

Povrijeđeni:

Mersad Dedić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana