Zatražili beneficije, a nisu ni počeli da rade

Željka Domazet
Zatražili beneficije, a nisu ni počeli da rade

Sarajevo - Čak 26 od ukupno 42 poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražilo je stalni posao u ovoj instituciji, dok su ostali odlučili da se i dalje bave dosadašnjim poslom, a Parlament će da im isplaćuje razliku plate.

Da su se prije sjedanja u poslaničke klupe i poslanici koji su prvi u put Parlamentu dobro raspitali kakve sve privilegije mogu koristiti, svjedoči i zahtjev poslanika Mije Matanovića iz HDZ-a BiH koji je tražio da mu se odobri naknada troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici. Isti zahtjev uputili su i poslanici Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić iz DF-a, te Zukan Helez iz SDP-a.

Pored zahtjeva za stalnim radnim odnosom, poslanik SDP-a  Nada Mladina zatražila je da joj se odobri korišćenje privatnog vozila u službene svrhe, što su učinili i Jakov Galić iz SP-a, Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a, Obren Petrović, koji je kao bivši SDS-ovac pristupio Klubu SNSD-a i Branislav Borenović iz PDP-a.

Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa rekao je za “Glas Srpske” da je sramotno da su parlamentarci BiH prije nego što su i zagrijali poslaničke klupe posegnuli za različitim beneficijama.

- Poslanici bi trebalo da odmah na početku mandata razmisle o privilegijama i pokažu malo više socijalne osjetljivosti jer se njihove plate, odnosno ukupna primanja kreću u rasponu od 4.800 do čak 6.500 maraka i lako je izračunati koliko je to prosječnih plata. U BiH je oko 450.000 nezaposlenih i parlamentarci bi trebalo da nastoje da urade dobar posao za građane BiH. Podsjetiću da je prošli saziv Parlamenta BiH bio najlošiji od Dejtona do danas - konstatovao je Ćavar.

Dodao je da su parlamentarci usvojili oko šezdeset zakona za četiri godine.

- Parlamentarna skupština BiH je prepoznatljiva ne samo u našoj regiji nego i u svijetu po tome što usvaja mali broj zakona, odbija identičan broj, a nekada čak i više nego što usvoji. Imali su jako skromne rezultate i morali bi prvo da se pokažu na planu radnih aktivnosti. BiH je debelo u zaostatku i na evropskom putu, a nije još uvijek odgovorila na dodatna pitanja iz upitnika i ne zna se kada će tu obavezu ispuniti. Stotine je problema i zastoja važnih reformi, puno važnih zakona čeka na usvajanje, a novoizabrani parlamentarci se odmah u startu interesuju za statusna pitanja, plate i beneficije, što je nedopustivo - kazao je Ćavar.

Dodao je da bi se te stvari morale radikalno zaokrenuti i da se parlamentarci konačno počnu baviti pitanjima koja su u interesu građana BiH.

- Kada građani BiH budu osjećali pozitivne efekte rada parlamentaraca i kada njihovi rezultati budu bolji, a reforme se brže sprovodile i zemlja bude brže napredovala ka evropskom putu, onda će biti nevažno kolike su njihove plate. Ovako su enormno visoke, čak među najvišim u regiji, a rezultati su im jako skromni. Bilo bi dobro da na početku mandata razmisle o tome da svoje plate ograniče i usklade sa evropskim standardom, što znači da bi iznosile tri do tri i po prosječne plate zaposlenih u BiH - kazao je Ćavar.

Klubovi poslanika

Formirano je ukupno osam klubova poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma.

Na čelu Kluba poslanika iz SNSD-a, koji broji šest poslanika zajedno sa Obrenom Petrovićem, nalazi se Staša Košarac, na čelu Kluba SDS-a i PDP-a koji broji po dva poslanika ove dvije stranke je Mirko Šarović, dok je predsjedavajući Srpskog kluba Nenad Stevandić, a broji tri poslanika - po jednog iz DNS-a, SP-a i Ujedinjene srpske.

SDA je na čelo kluba izabrala Adila Osmanovića i ovaj klub broji devet poslanika. Zanimljivo je da je šef ovog kluba izabran na teritoriji RS. Na čelu kluba hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH nalazi se Nikola Lovrinović i ovaj klub broji pet poslanika. Klub poslanika SDP-a, na čijem je čelu Saša Magazinović, broji takođe pet poslanika, dok je Klub DF-a sa tri poslanika za šefa izabrao Đenana Džonlagića. Mješoviti klub SBB-a i PDA, koji broji tri poslanika, za šefa kluba izabrao je Editu Đapo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana