Zatražena revizija odluke o knjiženju

G. M.
Zatražena revizija odluke o knjiženju

Banjaluka - Pravobranilaštvo RS zatražilo je putem nadležnog sjedišta zamjenika pravobranioca u Istočnom Sarajevu reviziju odluke Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu u kojem je donesena odluka da vojna imovina RS na području Han Pijeska treba da bude knjižena na BiH.

U Pravobranilaštvu su rekli da će, uz saglasnost vlasti RS, putem sjedišta zamjenika Istočno Sarajevo, podnijeti i apelaciju Ustavnom sudu BiH radi eventualnog donošenja privremene mjere u tom predmetu.

- Kada se radi o postupku knjiženja te imovine i postupaka koji bi se eventualno vodili u vezi sa knjiženjem u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Pravobranilaštvo RS nema apsolutno nikakvih nadležnosti niti ovlašćenja s obzirom na to da nije stranka u postupku. Pravobranilaštvo je nadležno isključivo za sudski postupak koji se u toj pravnoj stvari vodi na osnovu uloženog vanrednog pravnog lijeka  u Sudu BiH. Prava adresa za davanje informacija koje se odnose na postupke knjiženja imovine jeste RUGIP-ova Područna jedinica Han Pijesak - rekli su u Pravobranilaštvu i dodali da Pravobranilaštvo nije nadležno, niti  može da vrši postupak knjiženja bilo koje imovine.

Sud BiH je krajem prošle godine naložio knjiženje objekta stacionarno-komunikacijsko čvorište "Veliki Žep" na BiH, a RUGIP je uložio prigovor koji je osam mjeseci kasnije odbilo Apelaciono vijeće Suda BiH. Vijeće je naložilo RS da pravo svojine uknjiži na BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana