Затражена ревизија одлуке о књижењу

Г. М.
Затражена ревизија одлуке о књижењу

Бањалука - Правобранилаштво РС затражило је путем надлежног сједишта замјеника правобраниоца у Источном Сарајеву ревизију одлуке Апелационог вијећа Суда БиХ у предмету у којем је донесена одлука да војна имовина РС на подручју Хан Пијеска треба да буде књижена на БиХ.

У Правобранилаштву су рекли да ће, уз сагласност власти РС, путем сједишта замјеника Источно Сарајево, поднијети и апелацију Уставном суду БиХ ради евентуалног доношења привремене мјере у том предмету.

- Када се ради о поступку књижења те имовине и поступака који би се евентуално водили у вези са књижењем у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), Правобранилаштво РС нема апсолутно никаквих надлежности нити овлашћења с обзиром на то да није странка у поступку. Правобранилаштво је надлежно искључиво за судски поступак који се у тој правној ствари води на основу уложеног ванредног правног лијека  у Суду БиХ. Права адреса за давање информација које се односе на поступке књижења имовине јесте РУГИП-ова Подручна јединица Хан Пијесак - рекли су у Правобранилаштву и додали да Правобранилаштво није надлежно, нити  може да врши поступак књижења било које имовине.

Суд БиХ је крајем прошле године наложио књижење објекта стационарно-комуникацијско чвориште "Велики Жеп" на БиХ, а РУГИП је уложио приговор који је осам мјесеци касније одбило Апелационо вијеће Суда БиХ. Вијеће је наложило РС да право својине укњижи на БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана