Zašto su evropski zvaničnici sve nezadovoljniji stanjem u BiH?

RTRS
Zašto su evropski zvaničnici sve nezadovoljniji stanjem u BiH?

Evropski zvaničnici nezadovoljni su situacijom u BiH. Posljednji je to, u Sarajevu, izjavio predsjednik Evropske narodne partije Džozef Dol.

Sve stranke u vlasti na nivou BiH pod okriljem su Evropskih narodnjaka. Ipak, za krizu u BiH se međusobno optužuju. Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da Srpska na vrijeme ispunjava reformske obaveze. U međunorodnoj zajednici shvatili su da vlast na nivou BiH ne funkcioniše, poručuju iz Srpske.


Lider evropskih narodnjaka Džozef Dol u razgovarao je sa predstavnicima narodnjačke koalicije na novou BiH. Zaključio da je nije zadovoljan situacijom u BiH. Reforme su na ledu. 

"Ono što me najviše brine je distanca između političkih elita i građana i ta distanca se produbila u posljednjih nekoliko godina", smatra Dol.

I izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda u autorskom tekstu navodi da nema razloga za optimizam. BiH ne ispunjava svoje obaveze na putu ka EU. 

"Niti jedan ozbiljan napredak nije postignut u borbi protiv korupcije koja pogađa zemlju. Vladavina prava ostaje problematična, a pravosudnom sistemu i javnoj upravi u velikoj mjeri su potrebne reforme. Sprovođenje reformi iz reformske agende je bolno sporo", dodao je Preda.

Srpska je još prije 10 mjeseci ispunila svoje obaveze iz Reformske agende i sporazuma za međunarodnim finansijskim institucijama, kaže premijerka Cvijanović. Poručuje da ostali nivoi vlasti to nisu uradili.

"Svjedocimo se da su se neki sporazumi poput onih sa Svjetskom bankom 'kiselili' u Sarajevu samo zato što neko našao za shodno da ih ratifikuje, a entiteti su sve ispregovarali sa međunarodnim finansijskim institucijama", istakla je Cvijanović.

Predsjedajući SNSD-ovog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da je vlast na nivou BiH propala jer su je formirali izborni gubitnici. SDS, PDP i NDP su vlast u Sarajevu zbog stranaca i Bakira Izetbegovića, a ne zbog volje građana Srpske. 

"Mislim da su konačno i stranici koji su modelirali vlast poslije 2014. godine jasno rekli da taj model ne funkcioniše i da je vlast ne kredibilna, jer njihove ppolitike nisu one koje su obećali Briselu", ocijenio je Košarac

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ponovo je zatražio od lidera u BiH da se posvete reformama. Za Hana je to i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Istovremeno, iz srpskih stranaka u vlasti na nivou BiH proručuju da su za krizu njihovi koalcioni partneri - lideri SDA i HDZ.

"Mislim da odgovornost postoji na dvojici mojih kolega posebno mislim na Izetbegovića i Čovića", naglasio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Parlamentarne većine nema i ona će se manifestovati na akcizama", poručio je predsjednik SDS-a Vukota Gpvedarica.

Predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ BiH i HDZ 1190. potpisali su 4. aprila 2014. godine u Sarajevu zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH, a koje su dio evropskih narodnjaka. Svi su se obavezali na reforme na evropskom putu. Samo 3 godine kasnije, čini se, sve je samo mrvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana