Зашто су европски званичници све незадовољнији стањем у БиХ?

РТРС
Зашто су европски званичници све незадовољнији стањем у БиХ?

Европски званичници незадовољни су ситуацијом у БиХ. Посљедњи је то, у Сарајеву, изјавио предсједник Европске народне партије Џозеф Дол.

Све странке у власти на нивоу БиХ под окриљем су Европских народњака. Ипак, за кризу у БиХ се међусобно оптужују. Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да Српска на вријеме испуњава реформске обавезе. У међунородној заједници схватили су да власт на нивоу БиХ не функционише, поручују из Српске.


Лидер европских народњака Џозеф Дол у разговарао је са представницима народњачке коалиције на новоу БиХ. Закључио да је није задовољан ситуацијом у БиХ. Реформе су на леду. 

"Оно што ме највише брине је дистанца између политичких елита и грађана и та дистанца се продубила у посљедњих неколико година", сматра Дол.

И извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда у ауторском тексту наводи да нема разлога за оптимизам. БиХ не испуњава своје обавезе на путу ка ЕУ. 

"Нити један озбиљан напредак није постигнут у борби против корупције која погађа земљу. Владавина права остаје проблематична, а правосудном систему и јавној управи у великој мјери су потребне реформе. Спровођење реформи из реформске агенде је болно споро", додао је Преда.

Српска је још прије 10 мјесеци испунила своје обавезе из Реформске агенде и споразума за међународним финансијским институцијама, каже премијерка Цвијановић. Поручује да остали нивои власти то нису урадили.

"Свједоцимо се да су се неки споразуми попут оних са Свјетском банком 'киселили' у Сарајеву само зато што неко нашао за сходно да их ратификује, а ентитети су све испреговарали са међународним финансијским институцијама", истакла је Цвијановић.

Предсједајући СНСД-овог клуба посланика у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац каже да је власт на нивоу БиХ пропала јер су је формирали изборни губитници. СДС, ПДП и НДП су власт у Сарајеву због странаца и Бакира Изетбеговића, а не због воље грађана Српске. 

"Мислим да су коначно и страници који су моделирали власт послије 2014. године јасно рекли да тај модел не функционише и да је власт не кредибилна, јер њихове пполитике нису оне које су обећали Бриселу", оцијенио је Кошарац

Европски комесар за проширење Јоханес Хан поново је затражио од лидера у БиХ да се посвете реформама. За Хана је то и усвајање измјена и допуна Закона о акцизама. Истовремено, из српских странака у власти на нивоу БиХ проручују да су за кризу њихови коалциони партнери - лидери СДА и ХДЗ.

"Мислим да одговорност постоји на двојици мојих колега посебно мислим на Изетбеговића и Човића", нагласио је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

"Парламентарне већине нема и она ће се манифестовати на акцизама", поручио је предсједник СДС-а Вукота Гпведарица.

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1190. потписали су 4. априла 2014. године у Сарајеву заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ, а које су дио европских народњака. Сви су се обавезали на реформе на европском путу. Само 3 године касније, чини се, све је само мрво слово на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана