Зашто се подаци Министарства безбједности и хрватских служби о мигрантима не слажу?

РТРС
Зашто се подаци Министарства безбједности и хрватских служби о мигрантима не слажу?

Колико миграната има у БиХ? Питање је то које постављају и у сусједној Хрватској. Првенствено јер мигранти свакодневно покушавају да пређу у ту земљу у настојању да се домогну Европске уније.

Министар безбједности Драган Мектић и даље тврди: У БиХ нема више од 2 и по хиљаде миграната. Међутим, у Хрватској износе друге податке.

У изјави за хрватски РТЛ министар безбједности БиХ Драган Мектић, још једном је покушао да представи податке о броју миграната у БиХ. Истиче, у БиХ је од почетка године до данас ушло 11 хиљада миграната, док их је тренутно, каже Мектић, тек нешто више од двије хиљаде. 

Новинар РТЛ телевизије каже: “Сада долазимо до једног кључног податка. Говорите о 11 хиљада миграната, 2.500 их има у БиХ-а, министар унутарњих послова Бијшиновић рекао је да их 3.200 ушло у Хрватску. Аналогијом и математиком долазимо до тезе да је пет хиљада миграната испарило, неко не говори истину или ви или министар Бојжиновић”.

Министар безбједности БиХ-а Драган Мектић одговара:

“Неко не говори истину, то је тачно. Није мала разлика, то је око пет хиљада. Ја још једном понављам, ми имамо тачно у број тачан податак регистрованих миграната, јер од истих узимамо биометријске податке”

Како би знали тачан број миграната, Хрватска је своје границе обезбиједила термовизијским камерама, које биљеже сваки улазак у њихову земљу, што додатно потврђује тачност података са којима располажу. Очигледно да су власти БиХ, то изгубиле из вида или нису упућене у стварну ситуацију на терну. Податке Драгана Мектића о броју миграната демантују локалне власти Унско-санског кантона.

“Заиста није угодно живјети у Бихаћу ако знате да има три до четири хиљаде миграната”, изјавио је начелник општине Бихаћ Шухрет Фазлић.

“Према подацима које добивамо из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, говори се податак да је ту 1.022 миграната који бораве на подручју Велике Кладуше”, истакао је координатор са међународним организацијама које се баве питањем миграната у Великој Кладуши Хусеин Делић.

Најједноставнијом математиком, долазимо до бројке веће од четири хиљаде миграната само на подручју Унско – санског кантона. Податке о броју миграната не крију ни они сами, то потврђује Пакистанац који је из Сарајева у Бихаћ стигао прије два дана.

Иако до тачних бројки од надлежних у БиХ не можемо доћи, и сами Бишћани виде да су мигранти преплавили град. 

 ”Ми смо до сад добили негдје око девет милиона евра помоћи”, рекаао је Мектић.

Никоме није јасно, због чега је стигао толики новац, ако је како тврди министар безбједности БиХ, овдје мање од 2500 миграната. Поставља се питање гдје новац одлази. 

“Ми постављамо питање гдје  јетај новац. Велика Кладуша није ни једне марке добила за оно што је сада утрошено”, одговорио је Делић.

Низ нејасноћа у питању мигрантске кризе у БиХ. Међутим оно што је тачно, јесте да у на подручје Унско-санског кантона, свакодневно пристижу групе од 30 до 50 нових миграната, док дио њих свакодневно, илегално покушава да пређе хрватску границу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана