Зашто је у ФБиХ подигнута прашина због сребреничке плакете уручене Додику?

РТРС
Зашто је у ФБиХ подигнута прашина због сребреничке плакете уручене Додику?

Представници бошњачких политичких партија из Сребренице наставили су са непоштовањем легално изабраних општинских органа власти, али и Републике Српске. Након недавног обиљежавања 1. марта, овај пут, бојкотом свечане сједнице поводом 11. марта- Дана општине Сребреница.

И док они као разлог наводе додјелу највећег општинског признања предсједнику Милораду Додику, политички представници из Српске указују да је ријеч о политикантству и да се политика сребреничких Бошњака не води у овој локалној заједници, већ у Сарајеву.

Разлога за бојкот свечаности поводом Дана општине није било, каже начелник Сребернице Младен Грујичић и додаје да су многи Бошњаци жељели да присуствују, али да су спријечени разним пријетњама.

- У питању је уцјена, једна политика која жели да завади људе у Сребреници. Ја ту политику нећу водити, нити ћу је подржавати - категоричан је Грујичић.

Догађаји попут јучерашњих, када су отворени нова фабрика и вртић, требало би да допринесу да Сребреница постане мјесто помирења, каже шеф посланичког Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац. Додаје да српски представници, обезбјеђивањем нових улагања, покушавају афирмисати управо те вриједности, док бошњачке странке и невладине организације често под утицајем централа из Сарајева, злоупотребљавају Сребреницу у дневнополитичке сврхе.

- Управо они, којима је битније шта ће рећи Сарајево, праве, рекао бих, одређену врсту политичких проблема у Сребреници, који су тамо непотребни - каже Кошарац.

Разлог за бојкот је додјела плакете Милораду Додику, поручују из партија које нису присутвовале обиљежавању Дана општине, а у томе су их подржале и "Мајке Сребренице" које поручују да не може бити одликован неко ко негира геноцид у Сребреници.

- Ми нисмо против тога да начелник, или било ко други, има право да предлаже кандидате за Златну плакету. Међутим, образложење које нам је начелник дао, апсолутно није тачно - каже Алија Табаковић, предсједник СО Сребреница.

Подсјећамо, плакета је Додику додијељена за изузетан допринос развоју ове локалне заједнице. Само у протеклих десетак година из буџета Српске у инфраструктурне пројекте уложено је око 50 милиона КМ, а у овој години планирано је још и отварање погона за производњу намјештаја, прераду млијека и погон за израду подлога на спортским теренима.

Управо су привредни развој и отварање нових радних мјеста најважнија питања и за мјештане Сребренице.

Обиљежавању Дана општине није присуствовао ни добитник Плакете са сребрним грбом, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. Из његовог кабинета кратко је саопштено да је имао раније планираних, неодложних обавеза, о чему је обавијештен кабинет начелника општине, уз искрене жеље за убрзани развој и напредак Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана