Zaštićeni svjedok: Prvi obaviještajac BiH ubijao Srbe iz zabave

 Zaštićeni svjedok: Prvi obaviještajac BiH ubijao Srbe iz zabave 10.09.2018 06:21 | Tanjug

Beograd - Osman Mehmedagić “Osmica”, aktuelni šef Obaviještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, tokom rata ubijao je snajperom Srbe u Sarajevu iz sadističkog zadovoljstva i mržnje, kaže zaštićeni haški svedok KNj-568, koji se nalazi u programu zaštite srpskog pravosuđa.

Kao član garde Alije Izetbegovića poznate kao “Biseri”, Mehmedagić je bio i njegov omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva, a kada nije bio na službi - ubijao je iz snajpera, navodi neimenovani svjedok za “Večernje novosti”.

Mehmedagića, svog nekadašnjeg saborca, opisuje kao “ubicu bez milosti” od maja 1992. do juna 1994, koji je “sejao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab volio je da se hvali kako je bio uspješan u ubijanju”.

Prema riječima 60-godišnjeg svjedoka iz Višegrada, “broj jedan” Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani “Jedinica” - sada ambasador BiH u Jordanu - dok je Mehmedagić bio čovjek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvijek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo.

KNj-568 je i sam službovao u jedinici “Biseri”, prateći muslimanskog lidera u Sarajevu.

“Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sjedi u kasarni kada je bio slobodan od službe. Slobodno vrijeme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji takođe “bisera” Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima”, tvrdi KNj-568.

O jedinici “Biseri” se u javnosti gotovo ništa nije znalo do 2014, kada se na procesu Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svjedok odbrane koji je donekle poremetio hašku priču o “zlim Srbima koji su terorisali Sarajlije”, navodi beogradski list.

Čovjek iz Višegrada navodi da je do juna 1994, dok je bio u službi, iz dijela grada pod Alijinom kontrolom stalno djelovalo 30 snajperista, pri čemu je snajpersko gnijezdo bilo i u vojnoj bolnici, gdje su, kaže, svi spratovi iznad četvrtog bili zatvoreni, a na vrhu se nalazio - ubica.

“Odatle se pucalo po Grbavici i Jevrejskom groblju. Sjećam se da je novinar Bi-Bi-Sija jedini imao dozvolu da snima sa vrha bolnice, jer kada bi naši pripucali Srbi bi uzvraćali. Sa krova bolnice su nastajali “potrebni snimci” za svjetsku javnost “o srpskom maletretiranju Sarajlija”, priča KNj-568.

Ovaj svjedok se, inače, u javnosti pojavljivao samo na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Hagu, s tim da njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom vijeću, navodi se u tekstu.

“Biseri” su raspušteni juna 1994, kada je Alija Izetbegović lično naredio da “bogovi rata” napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživio u pet opština Sarajeva pod Alijom kontrolom, napominju “Novosti”.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica