Заштићени свједок: Први обавијештајац БиХ убијао Србе из забаве

 Заштићени свједок: Први обавијештајац БиХ убијао Србе из забаве 10.09.2018 06:21 | Танјуг

Београд - Осман Мехмедагић “Осмица”, актуелни шеф Обавијештајно-сигурносне агенције Босне и Херцеговине, током рата убијао је снајпером Србе у Сарајеву из садистичког задовољства и мржње, каже заштићени хашки сведок КЊ-568, који се налази у програму заштите српског правосуђа.

Као члан гарде Алије Изетбеговића познате као “Бисери”, Мехмедагић је био и његов омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева, а када није био на служби - убијао је из снајпера, наводи неименовани свjедок за “Вечерње новости”.

Мехмедагића, свог некадашњег саборца, описује као “убицу без милости” од маја 1992. до јуна 1994, који је “сејао смрт по српској Грбавици и пуцао из зграда на Добрињи и са Ступа, а када би се враћао у штаб волио је да се хвали како је био успјешан у убијању”.

Према ријечима 60-годишњег свједока из Вишеграда, “број један” Алијине гарде био је Харис Луковац, звани “Јединица” - сада амбасадор БиХ у Јордану - док је Мехмедагић био човјек број два и њега је Алија, уз Луковца, увијек водио као личну пратњу у иностранство.

КЊ-568 је и сам службовао у јединици “Бисери”, пратећи муслиманског лидера у Сарајеву.

“Мехмедагић се разликовао од нас јер није могао да сједи у касарни када је био слободан од службе. Слободно вријеме прекраћивао је тако што би узимао снајпер и у пратњи такође “бисера” Сељахудина одлазио на линије одакле се могло пуцати по Србима”, тврди КЊ-568.

О јединици “Бисери” се у јавности готово ништа није знало до 2014, када се на процесу Радовану Караџићу појавио овај свједок одбране који је донекле пореметио хашку причу о “злим Србима који су терорисали Сарајлије”, наводи београдски лист.

Човјек из Вишеграда наводи да је до јуна 1994, док је био у служби, из дијела града под Алијином контролом стално дјеловало 30 снајпериста, при чему је снајперско гнијездо било и у војној болници, гдје су, каже, сви спратови изнад четвртог били затворени, а на врху се налазио - убица.

“Одатле се пуцало по Грбавици и Јеврејском гробљу. Сјећам се да је новинар Би-Би-Сија једини имао дозволу да снима са врха болнице, јер када би наши припуцали Срби би узвраћали. Са крова болнице су настајали “потребни снимци” за свјетску јавност “о српском малетретирању Сарајлија”, прича КЊ-568.

Овај свједок се, иначе, у јавности појављивао само на суђењима Радовану Караџићу и Ратку Младићу у Хагу, с тим да његови искази нису били јавни, већ су само приложени Судском вијећу, наводи се у тексту.

“Бисери” су распуштени јуна 1994, када је Алија Изетбеговић лично наредио да “богови рата” напусте Сарајево, а до тог тренутка практично ниједан Србин није преживио у пет општина Сарајева под Алијом контролом, напомињу “Новости”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица