Засједао Савјет за националну безбједност Србије: Изетбеговићеве поруке показују јасне намјере!

Глас Српске
Засједао Савјет за националну безбједност Србије: Изетбеговићеве поруке показују јасне намјере!

Београд - У Београду је данас одржана сједница Савјета за националну безбједност, а након сједнице медијима се обратио Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије. Сједницу Савјета сазвао је предсједник Србије Александар Вучић.

"Први пут један од највиших званичника сусједне земље отворено је поручио да жели распад Србије", закључено је на сједници Савјета за националну безбједност која је одржана поводом изјава Бакира Изетбеговића. Српски званичници поручили су да су добро разумјели Изетбеговића, да сада знају шта могу да очекују од Сарајева и да ће се, у складу с тим и понашати. Најављене су мјере, али се још не зна какве.

"Ријечи рат, сукоби и признавање независности туђе територије, не могу да се потежу тек тако", изјавио је Александар Вучић, Реакција Србије, међутим, неће бити да не признаје територијални интегритет Босне И Херцеговине. Каква ће бити реакција, није прецизирано, али ће се, за почетак, са Сарајевом играти отворених карата.

"Хвала им на свему што су рекли и обавијестили нас. Сада бар знамо шта је то што они желе. Не мислим да ће то да спповеду, јер не могу, али знамо шта је то што нам желе", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

"Србија остаје при томе да се противи било каквом насиљу, али ће предузети све што је могуће и све што је дозвољено", рекао је секретар Савјета, Небојша Стефановић.

"Једино што могу да откријем је да кажем да је наша земља јако добро разумјела поруке и све оно што је изговорио Бакир Изетбеговић. Веома смо добро разумјели  поруку коју нам је упутио, а ћемо у оквиру наших надлежности  повлачити такве потезе којим ћемо градити додатну безбједност и сигурност за наше грађане. Али, о конкретним мјерама  не бих говорио пошто не бих да откривам  оно што ће бити тактика и стратегија републике Србије", рекао је Стефановић.

"Србија хоће да гради мир и ми ћемо у договору с другим актерима у региону покушати да заједно нађемо рјешње, јер желимо да људи који живе овдје, али и у другим земљама региона, не осјећају тензије од политичких потеза",  поручио је Стефановић, најављујући да ће и у том смислу бити значајна посјета Србији чланова Предсједништва БиХ почетком децембра.

На потезу да ублаже насталу кризу је трочлано Предсједништво БиХ коме гостопримство у Србији није отказано, као што је то учињено са посјетом Томислава Николића.

"Предсједништ6во БиХ је отказало посјету Николићу за пет пута мању ствар. То што они шаљу глумце и аналитичаре да шире лажи о мени, чини ми се да не разумију да ће тешко на челу србије у будућности наћи некога као што сам ја који ће више и снажније да подржава дио њихових интереса", рекао је Вучић.

На оптужбе да је реаговање Србије било претјерано, закључено је да је било одмјерено, да Србија ни у једном моменту није помислила на реципрочне мјере и да ни у једном тренутку након Изетбеговићевог интервјуа није прекинута политика подршке суверентитету БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана