Zasitili se funkcija

Darko Momić
Zasitili se funkcija

Banjaluka - Potpredsjednik SNSD-a i aktuelni poslanik ove stranke u parlamentu Srpske Marko Vidaković, zamjenik ministra odbrane BiH i bivši poslanik SDS-a Boris Jerinić, potom bivši ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić, kao i nekadašnji lider Stranke pravedne politike i potpredsjednik DNS-a Dragomir Jovičić najzvučnija su imena iz političkih partija u Srpskoj koja neće biti kandidati na izborima.

Marko Vidaković kaže da nema apsolutno nikakvih skrivenih razloga, niti nesporazuma unutar stranke zbog kojih nije kandidat za poslanika.

- Postoji nekoliko razloga, ali osnovni zbog koga nisam na listi je to što se u naredne četiri godine jednostavno ne vidim u skupštinskim klupama. Ali to što nisam kandidat apsolutno ništa ne znači o pitanju mog rada i angažovanja u kampanji, jer sam maksimalno posvećen tome da SNSD ostvari još jednu veličanstvenu pobjedu - kaže Vidaković za “Glas Srpske”.

Boris Jerinić kaže da će dobojski SDS na oktobarskim izborima predstavljati njegov predsjednik i gradonačelnik Doboja Obren Petrović i njegov zamjenik Nebojša Marić, kao i nekoliko mlađih kandidata.

- Moj stav je da partijski funkcioneri poslije dva poslanička mandata treba da prepuste mjesto drugima. U skladu s tim se nisam borio da budem na izbornoj listi, jer bih pogazio vlastiti stav i nisam želio da budem kao neki koji se po svaku cijenu bore za funkciju. Obren Petrović, Nebojša Marić, Nina Bukejlović i ostali kandidati su garancija uspjeha, a ja ću kao partijski vojnik dati svoj maksimum da doprinesem pobjedi SDS-a - kaže Jerinić dodajući da će poslije oktobarskih izbora i za njega sigurno biti nekog posla.

Za razliku od njega, Zoran Đerić, koji je trenutno savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kaže da nije na izbornoj listi zato što niko iz stranke čiji je osnivač nije s njim razgovarao o tome.

- Niko sa mnom nije čak ni razgovarao o tome, niti me pitao da li želim da budem na listi, a ja nisam želio nikome da se namećem - tvrdi Đerić.

Dragomir Jovičić kaže da se nije borio za mjesto na izbornoj listi, dodajući da će kao šef izbornog štaba DNS-a imati i previše posla.

- Taj posao traži maksimalan angažman, ali sam ga se rado prihvatio i uvjeren sam da će DNS napraviti najbolji rezultat od svog osnivanja - kaže Jovičić.

Smjena generacija

Poslanik NDP-a u Parlamentu BiH i jedan od najiskusnijih poslanika Momčilo Novaković takođe nije na listi. Kaže da je vrijeme za smjenu generacija na svim nivoima.

- NDP na izborima za Parlament BiH nastupa u koaliciji sa SDS-om, a dogovor je bio da nosioci lista budu iz SDS-a, pa sam odlučio da ne idem u trku. Da ne bude zabune, ta odluka nije rezultat nikakvih nesuglasica unutar NDP-a ili u odnosima sa SDS-om, već isključivo moja odluka, ali osnovni razlog je što zaista smatram da je vrijeme za smjenu generacija na svim nivoima - kaže Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana