Заситили се функција

Дарко Момић
Заситили се функција

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а и актуелни посланик ове странке у парламенту Српске Марко Видаковић, замјеник министра одбране БиХ и бивши посланик СДС-а Борис Јеринић, потом бивши министар унутрашњих послова и потпредсједник ПДП-а Зоран Ђерић, као и некадашњи лидер Странке праведне политике и потпредсједник ДНС-а Драгомир Јовичић најзвучнија су имена из политичких партија у Српској која неће бити кандидати на изборима.

Марко Видаковић каже да нема апсолутно никаквих скривених разлога, нити неспоразума унутар странке због којих није кандидат за посланика.

- Постоји неколико разлога, али основни због кога нисам на листи је то што се у наредне четири године једноставно не видим у скупштинским клупама. Али то што нисам кандидат апсолутно ништа не значи о питању мог рада и ангажовања у кампањи, јер сам максимално посвећен томе да СНСД оствари још једну величанствену побједу - каже Видаковић за “Глас Српске”.

Борис Јеринић каже да ће добојски СДС на октобарским изборима представљати његов предсједник и градоначелник Добоја Обрен Петровић и његов замјеник Небојша Марић, као и неколико млађих кандидата.

- Мој став је да партијски функционери послије два посланичка мандата треба да препусте мјесто другима. У складу с тим се нисам борио да будем на изборној листи, јер бих погазио властити став и нисам желио да будем као неки који се по сваку цијену боре за функцију. Обрен Петровић, Небојша Марић, Нина Букејловић и остали кандидати су гаранција успјеха, а ја ћу као партијски војник дати свој максимум да допринесем побједи СДС-а - каже Јеринић додајући да ће послије октобарских избора и за њега сигурно бити неког посла.

За разлику од њега, Зоран Ђерић, који је тренутно савјетник српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, каже да није на изборној листи зато што нико из странке чији је оснивач није с њим разговарао о томе.

- Нико са мном није чак ни разговарао о томе, нити ме питао да ли желим да будем на листи, а ја нисам желио никоме да се намећем - тврди Ђерић.

Драгомир Јовичић каже да се није борио за мјесто на изборној листи, додајући да ће као шеф изборног штаба ДНС-а имати и превише посла.

- Тај посао тражи максималан ангажман, али сам га се радо прихватио и увјерен сам да ће ДНС направити најбољи резултат од свог оснивања - каже Јовичић.

Смјена генерација

Посланик НДП-а у Парламенту БиХ и један од најискуснијих посланика Момчило Новаковић такође није на листи. Каже да је вријеме за смјену генерација на свим нивоима.

- НДП на изборима за Парламент БиХ наступа у коалицији са СДС-ом, а договор је био да носиоци листа буду из СДС-а, па сам одлучио да не идем у трку. Да не буде забуне, та одлука није резултат никаквих несугласица унутар НДП-а или у односима са СДС-ом, већ искључиво моја одлука, али основни разлог је што заиста сматрам да је вријеме за смјену генерација на свим нивоима - каже Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана