Zarobljena politička prava Srba

Željka Domazet
Zarobljena politička prava Srba

Sarajevo - Iako se očekivalo da ove sedmice bude organizovan novi sastanak lidera tri vodeće stranke na nivou BiH, Milorada Dodika (SNSD), Bakira Izetbegovića (SDA) i Dragana Čovića (HDZ BiH), neizvjesno je da li će ova trojka da se nađe za istim stolom jer je proces formiranja novog Savjeta ministara potpuno blokiran.

Milorad Dodik konstatovao je juče da je formiranje novog Savjeta ministara najneizvjesnije do sada. Dodik je rekao da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

- Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod - izjavio je Dodik.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

- Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom - poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

- Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja - kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštovanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da od lidera SDA Bakira Izetbegovića zavisi ključni korak koji bi doveo do formiranja novog saziva Savjeta ministara, te da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO-u.

- Dogovorili smo resore i izjavu pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo - rekao je Čović.

Najteži dio

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je za “Glas Srpske” da nema informacija kada bi trebalo da se sastanu Dodik, Čović i  Izetbegović i da je u ovom trenutku o tome nezahvalno govoriti.

- Što se tiče radnih grupa mi smo svoj dio posla završili. Onaj najteži ostaje da završe lideri. Koliko znam čuju se telefonom, a kada će doći do sastanka zaista nemam informaciju a nisam se sa Izetbegovićem vidio nekoliko dana - rekao je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana