Заробљена политичка права Срба

Жељка Домазет
Заробљена политичка права Срба

Сарајево - Иако се очекивало да ове седмице буде организован нови састанак лидера три водеће странке на нивоу БиХ, Милорада Додика (СНСД), Бакира Изетбеговића (СДА) и Драгана Човића (ХДЗ БиХ), неизвјесно је да ли ће ова тројка да се нађе за истим столом јер је процес формирања новог Савјета министара потпуно блокиран.

Милорад Додик констатовао је јуче да је формирање новог Савјета министара најнеизвјесније до сада. Додик је рекао да се неформирањем власти на нивоу БиХ крше уставна и дејтонска права Срба.

- Политичко Сарајево заробило је политичка права Срба и не дозвољава да, према Уставу, буду легитимно представљени у институцијама БиХ. То се дешава осам мјесеци и то је јасна порука српском народу да су они у том погледу спремни да раде са неадекватним и нелегитимним представницима Срба у Сарајеву, а не са онима које бира српски народ - изјавио је Додик.

Додик је истакао да су Србима закинута уставна права и да нико у Сарајеву не треба да им даје та права јер им је то дао Устав.

- Ми ту лекцију полако учимо, сазријевамо и ми ћемо се понашати у складу са тим да су ускраћена права српском народу на политичко представљање на нивоу БиХ како је то предвиђено Уставом - поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, БиХ је данас даље у формирању Савјета министара него што је то раније била јер нема помака са бошњачке стране.

- Увијек се покушава нешто наметнути, па да српска страна треба да се одреди према томе, па ми треба да одговарамо за оне ствари које они смисле да би требало да се ураде. Бошњаци стално својим калкулацијма износе нека нова питања. Примарно питање је формирање власти, а сва остала су техничка питања - категоричан је Додик.

Он је подсјетио да се СДА представила као мјесто окупљања бошњачких политичких снага и да су са њима договорени принципи који се односе на поштовање уставности и законитости, те на потребе уважавања ставова свих, и ту не постоји некакав проблем.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да од лидера СДА Бакира Изетбеговића зависи кључни корак који би довео до формирања новог сазива Савјета министара, те да не види сврху да се више улази у расправе у вези са Акционим планом за чланство (МАП) у НАТО-у.

- Договорили смо ресоре и изјаву па предлажем да сва друга надмудривања остану по страни и кренемо - рекао је Човић.

Најтежи дио

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао је за “Глас Српске” да нема информација када би требало да се састану Додик, Човић и  Изетбеговић и да је у овом тренутку о томе незахвално говорити.

- Што се тиче радних група ми смо свој дио посла завршили. Онај најтежи остаје да заврше лидери. Колико знам чују се телефоном, а када ће доћи до састанка заиста немам информацију а нисам се са Изетбеговићем видио неколико дана - рекао је Османовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана