Запошљавање без конкурса, мутни трошкови и набавке

Ведрана Кулага
Запошљавање без конкурса, мутни трошкови и набавке

Сарајево - Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је мишљење са резервом на извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, јер финансијска дисциплина није била на задовољавајућем нивоу, а посебна пажња скренута је на запошљавање.

Институције БиХ, које су прошле године запошљавале 22.393 чиновника, имале су 971,6 милиона марака прихода, а расходи су износили 906,5 милиона. За бруто плате и накнаде потрошено је 520 милиона КМ, што је за око 3,3 милиона више у односу на претходну годину. На то је утицало повећање броја запослених и увођење солидарног доприноса за запослене из РС намијењеног за санацију штете од поплава. За накнаде трошкова запослених дато је 107,7 милиона КМ, а ревизори су закључили да је процес запошљавања био нетранспарентан и да постоје слабости у његовом спровођењу.

- Поново указујемо на потребу да буде унапријеђен рад органа који имају утицај на процес запошљавања у институцијама БиХ, а то се односи на Агенцију за државну службу и Министарство правде, односно Управну инспекцију - навели су ревизори.

У ревизорском извјештају је истакнуто да је Агенција за државну службу с циљем унапређења дисциплинске одговорности, оцјењивања рада службеника, те начина и услова пријема приправника и спровођења конкурса сачинила приједлоге неопходних аката. Они су, међутим, још у фази усаглашавања или усвајања, а ревизија је уочила многе недостатке.

- Агенција за државну службу нема успостављен централни регистар особља, у новоформираним секторима постављени су руководиоци без конкурса, а нове систематизације радних мјеста су искоришћене за промјену коефицијената за обрачун плате. Агенција прије истека пробног рада примљеног кандидата даје сагласност за његов премјештај на друго радно мјесто, чиме се отвара простор да на предметно радно мјесто буде примљен кандидат са резервне листе - утврдили су ревизори и скренули пажњу и на ангажовање спољних сарадника, за шта је лани потрошено око осам милиона КМ, односно за око 700.000 више у односу на претходну годину.

У извјештају о ревизији извршења буџета институција БиХ за 2014. годину је наведено да нису реализоване бројне препоруке ревизора из ранијих година и да нису испоштоване одлуке Уставног суда и закључци Парламента БиХ упућени институцијама. Посебна пажња је скренута и на то да подзаконска акта која регулишу питање издатака за телефоне, службена возила и репрезентацију, иако су усвојена у априлу 2014. године, нису била у примјени све до 1. јануара ове године, што је оставило простора за нерационално и ненамјенско коришћење новца.

Констатовани су недостаци и када је у питању систем јавних набавки и указано на то да још није ријешено питање статуса државне имовине и да даље постоји знатан број судских спорова покренутих против БиХ и њених институција. На основу правоснажних пресуда које су изгубиле институције из буџета су исплаћени милиони марака.

Консултант Центара цивилних иницијатива за мониторинг рада Парламента и Савјета министара БиХ Ивица Ћавар казао је да су ревизорски извјештаји из године у годину слични и да треба на много виши ниво подићи одговорност за све што су ревизори открили и што није у складу са законом.

- Кључни проблем је што нико у институцијама БиХ није одговарао за учињене и утврђене пропусте. Тек када неко буде одговарао за утрошени новац мимо закона, те ствари би могле да престану да буду дио свакодневице. Када само једна особа буде одговарала за нешто што је учинила, а што није у складу са законима и одлукама, то би био крај процеса и не би се дешавало да поједине замјерке и пропусте имамо у неколико извјештаја ревизије заредом - рекао је Ћавар и навео да институције БиХ треба да пређу са ријечи на дјело и када је ријеч о залагању за штедњу буџетског новца.

Истекли мандати

Ревизори су поново упозорили да се на челу многих институција налазе руководиоци којима су истекли мандати.

- Основни узрок овакве ситуације је инертност у смислу покретања и спровођења процедура за именовања управљачких и надзорних структура појединих институција. Оправдани разлог за овакво понашање нисмо могли утврдити - наведено је у извјештају.

 

Области у којима су утврђени највећи недостаци

* Запошљавање

* Уговори о дјелу

* Употреба телефона и возила

* Репрезентација

* Јавне набавке

* Непоштовање одлука, закључака и препорука

* Судски спорови

 

Мишљење ревизора за 2014. годину

* Позитивно мишљење 31

* Позитивно мишљење са скретањем пажње    36

* Мишљење с резервом         6

* Уздржано         1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана