Запошљавали у Правобранилаштву без конкурса

Ведрана Кулага
Запошљавали у Правобранилаштву без конкурса

Бањалука - Правобранилаштво РС потрошило је лани 4,1 милион марака и за 56.000 "пробило" одобрени буџет, а ревизори су их упозорили на пропусте при исплати накнада, запошљавања и попуњавања путних налога.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је позитивно мишљење на прошлогодишње финансијске извјештаје Правобранилаштва РС, док су у погледу усклађености појединих активности са законским одредбама исказали мишљење с резервом. У Правобранилаштву су на крају године радили правобранилац, девет замјеника и 126 извршилаца. Став ревизора је да радници нису распоређени у складу са важећим правилником и његовим измјенама. Прошле године је са девет извршилаца без конкурса закључен уговор на неодређено вријеме, а један од њих је касније постао помоћник правобраниоца. Ревизори су истакли да запошљавање није обављено у складу са Законом о Правобранилаштву и Законом о државним службеницима.

Замјерке су изнесене и на пријем приправника.

- Приправници су примљени без јавног конкурса, а пет извршилаца ангажовано је по уговору на одређено вријеме због повећаног обима посла на период дужи од шест мјесеци, што није у складу са законима - наведено је у извјештају.

Правобранилац је донио нови Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, који је ступио на снагу крајем јануара ове године по којем у Правобранилаштву има мјеста за 164 извршиоца.

Ревизори су истакли да нису у потпуности поштовани ни прописи о накнадама за службена путовања и о попуњавању путног налога.

- Поједини налози о службеном путу нису потписани, у неким случајевима не воде се путни налози за употребу приватног возила у службене сврхе и то у сједиштима Источно Сарајево и Соколац, а на појединим путним налозима не води се евиденција о утрошеној количини горива - навели су ревизори и додали да је споран и обрачун и исплата накнада за превоз, јер су рачуни правдани без доказа о удаљености од мјеста становања, што је супротно закључку Владе РС из 2009. године.

Правобранилац РС Слободан Радуљ рекао је да су морали запослити нове људе да би стигли обрадити неколико хиљада тужби из ФБиХ за исплату ратне одштете на које је требало да одговоре у року од мјесец.

- Влада РС је донијела закључак о кадровском јачању и морали смо хитно примити неколико приправника. Када су положили правосудни испит и стекли двије године стажа, њима стаж прелази у радни однос - рекао је Радуљ и оцијенио да су неки од њих напредовали и стигли до помоћника.

Трошкови

Правобранилаштво РС је лани потрошило 663.415 КМ више у односу на претходну годину. Највише новца дато је за лична примања - 3,8 милиона КМ, а та ставка порасла је за 20 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана