Занатлије и мали предузетници изузимају се из фискализације

РТРС
Занатлије и мали предузетници изузимају се из фискализације

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, којим се растерећује привреда и побољшава привредни амбијент у Српској.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Фонду и финансирању заштите животне средине, којим се прецизније дефинишу подаци на основу којих се врши обрачунавање накнаде коју плаћају загађивачи животне средине.

Законским рјешењима прецизније се дефинишу и накнаде за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом.

"Прецизније је дефинисан и начин дођеле и кориштења средстава Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске", наводи се у образложењу законских рјешења.

Парламент Српске размотрио је и Нацрт закона о измјенама Закона о породичном поступку којим се уређују породично-правни односи супружника, родитеља и дјеце, те усвојиоца и усвојеника, стараоца и штићеника.

Размотрен нацрт закона о прекршајима

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о прекршајима Републике Српске, којим се се као новина уводи казна затвора и нове заштитне мјере.

Нове заштитне мјере подразумијевају обавезно лијечење зависника од алкохола и психоактивних супстанци, обавезно психијатријско лијечење, забрану присуствовања одређеним спортским приредбама, као и забрану држања и одузимање животиња, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Уз мјере лишавања слободе због неплаћања новчане казне, уводи се и замјена новчане казне казном затвора.

Нацртом закона предвиђају се и казнени бодови за прекршаје против безбједности саобраћаја који се регулишу посебним прописима, посебне непеналне мјере, васпитне и мјере упозорења.

Размотрен Нацрт измјена закона о фискалним касама

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, којим се растерећује привреда и побољшава привредни амбијент у Српској.

Овим нацртом закона дефинисано је да се обавеза фискализације не односи на самосталне предузетнике који обављају занатске дјелатности и мале предузетнике, наводи се у образложењу Нацрта закона.

Под појмом мали подузетник у смислу Закона о порезу на доходак подразумијева се физичко лице које обавља самосталну дјелатност изузев финансијских услуга и организовања игара на срећу, не запошљава више од три радника и да његов укупан годишњи промет не прелази 50.000 КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби растерећења привреде и побољшања привредног амбијента, којим је проширен круг пореских обвезника на које се не односи обавеза фискализације.

"Ради заштите обвезника фискализације прописују се битни елементи уговора који се закључују између овлаштеног сервисера и обвезника, као и између произвођача и овлаштеног сервиса, чиме се постиже бржа и ефикаснија контрола Пореске управе", истакао је Тегелтија.

Размотрен Нацрт измјена закона о буџетском систему

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о буџетском систему Српске, којим се прописује да су приходи остварени од концесионе накнаде за уступљено право, за концесије које додјељује Влада, односно јединица локалне самоуправе, у цијелости приходи њихових буџета.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби расподјеле концесионе накнаде између републичког и буџета општина и градова.

Приходи остварени од концесионе накнаде за кориштење, за концесије које додјељује Влада дијеле се између буџета Републике и буџета општина и градова на чијем подручју се обавља концесиона дјелатност, у сразмјери која зависи од развијености те јединице локалне самоуправе, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана