Жан-Клод Антонети: Хашко правосуђе у сталном сукобу интереса

Срна
Жан-Клод Антонети: Хашко правосуђе у сталном сукобу интереса

Београд - Хашки судија Жан-Клод Антонети рекао је да постоји озбиљно питање у вези са правичним условима суђења када је ријеч о Међународном правосудном механизму, те да има осјећај да се хашко правосуђе налази у сталном сукобу интереса.

Антонети истиче да се бројни проблеми функционисања Међународног правосудног механизма морају ријешити реформама, додајући да је неприхватљиво да предсједник Механизма има дискреционо право бирања судија вијећа и да се сам одреди за предсједавајућег жалбеног вијећа.


"Постоји озбиљно питање уз вези са правичним условима суђења које захтјева апсолутну независност судија", рекао је Антонети за "Вечерње новости".

Он каже да је Савјету безбједности, који је затражио процјену радних метода Хашког трибунала и Механизма, предложио да се судије бирају тајним извлачењем са листе Механизма.

Према његовим ријечима, то би било гаранција против клијентелизма и раздвојило би функцију предсједника Механизма од предсједника жалбеног вијећа.

"Требало би размотрити правила процедуре, тако да се пресуда доноси што је прије могуће, док су овако потребне и године до саслушања", рекао је Антонети и додао да је потпуно независан судија и да никада није стекао утисак да је био дио политичког суда.

Истичући да има осјећај да се хашко правосуђе налази у сталном сукобу интереса, Антонети је као примјер навео да адвокати постају чланови Трибунала као правници који раде са судијама, правници који су радили са судијама постају адвокати оптужених, док су адвокати оптужених постали судије.

Антонети, који је предсједавао судским вијећем које је ослободило предсједника СРС-а Војислава Шешеља, каже да се поставља питање да ли могу судије на крају постати и адвокати оптужених.

"Није неуобичајено видјети да брачни друг ради, на примјер, у канцеларији тужиоца, док други члан породице ради са судијама... Нешто слично не постоји у земљама са стриктним прописима, као што је моја, гдје адвокат може да постане судија у суду тек за неколико година", рекао је Антонети.

На питање да ли би Шешељ сада могао да се појави као адвокат одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, Антонети је рекао да би неко постао адвокат пред Хашким трибуналом морао би прво да испуни критеријуме.

Коментаришући Шешељеву изјаву да је побиједио Хашки трибунал, Антонети је рекао да нико не може да тврди да је извојевао побједу против правосуђа и његових одлука и пресуда.

Антонети сматра да особа која је проглашена невином има право на накнаду штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана