Zamjenik šefa revizora gura sina za radnog kolegu

Željka Domazet
Zamjenik šefa revizora gura sina za radnog kolegu

Sarajevo - Prijave za tri revizora i jednog stručnog savjetnika u Kancelariji za reviziju institucija BiH raspirile su plamen nepotizma, jer je za te pozicije konkurisalo nekoliko kandidata koji su u bliskim rodbinskim vezama sa zaposlenima u ovoj instituciji.

- Ova činjenica dovodi u pitanje dalje sprovođenje procedure prijema, s obzirom na indicije pojave nepotizma u Kancelariji za reviziju institucija BiH - navedeno je u jednoglasno usvojenom zapisniku sa sjednice Komisije za sprovođenje procedure zapošljavanja u Kancelariji za reviziju institucija BiH, koja je održana sredinom prošlog mjeseca i na kojoj su razmatrane pristigle prijave.

Komisija je zaključak proslijedila menadžmentu Kancelarije za reviziju institucija BiH. Menadžment je u odgovoru potcrtao da prilikom prijema novih radnika mora biti ispoštovan etički kodeks i da Kancelarija za reviziju institucija BiH treba biti moralna vertikala u svakom pogledu, s obzirom na to da kontroliše rad svih institucija BiH.

Na spisku 22 kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, koji je u posjedu "Glasa Srpske", nalazi se i Tarik Nekić, sin zamjenika glavnog revizora Dževada Nekića. Za posao u Kancelariji za reviziji institucija BiH prijavili su se i Ivan i Dajana Tavra iz Kiseljaka, koji su, kako saznajemo, u rodbinskim vezama sa pojedinim revizorima.

- I pored upozorenja koje je Komisija za sprovođenje procedure zapošljavanja uputila menadžmentu Kancelarije za reviziju institucija BiH, Nekić ne odustaje od namjere da u instituciji u kojoj je drugi čovjek uhljebi i svog sina. Sada vrši pritisak i na Komisiju i na ostale revizore, tvrdeći da to nije nepotizam. Prije nekoliko dana je pozvao šest viših revizora i satima im objašnjavao da njegov sin treba da bude zaposlen u ovoj instituciji - rekao je "Glasu Srpske" jedan od učesnika tog sastanka, koji je želio da ostane anoniman, navodeći da su u Kancelariji za reviziju institucija BiH u velikoj dilemi u vezi s tim kako izaći iz nastale situacije.

Zanimljivo je da je Nekić najmlađi kandidat koji je konkurisao za mjesto revizora sa 24 godine, a pod znakom pitanja je da li ima traženo iskustvo. Konkursom je za sva četiri upražnjena mjesta uslov radno iskustvo. Za poziciju revizora traženo je najmanje tri godine radnog iskustva na revizorskim poslovima, a za stručnog saradnika najmanje godina iskustva nakon stečene diplome.

Velike ambicije ima i Nekić stariji, kome krajem godine ističe mandat na poziciji zamjenika glavnog revizora. On se prijavio na konkurs za glavnog revizora BiH, koji je raspisan, jer je glavnom revizoru Milenku Šegi i njegovom zamjeniku Božani Trninić istekao mandat. Kako saznajemo na konkurs za glavnog revizora i zamjenike prijavilo se 16 kandidata.

Član parlamentarne Komisije za izbor glavnog revizora i njegova dva zamjenika Jovan Vukovljak kaže da će na sjednici 14. oktobra otvoriti koverte sa prijavama.

- Ne znam ko su prijavljeni i koliko ih je. Ako je Nekić kurisao za poziciju glavnog revizora ili ako ostaje da radi u Kancelariji za reviziju institucija BiH, onda njegov sin ne može biti zaposlen u toj instituciji. Bez ikakvih namjera da bilo kome osporavam pravo da se prijavi na konkurs ako ispunjava uslove, napominjem da Kancelarija za reviziju institucija BiH kontroliše više od 70 institucija na nivou BiH i treba da bude ogledalo svim drugim institucijama - kaže Vukovljak.

U suprotnom, istakao je Vukovljak, Kancelarija za reviziju institucija BiH daće signal svim institucijama koje kontroliše da rade mimo zakona, ne poštujući ni pravila ni moralne norme.

- Ako Nekić ima namjeru da zaposli svog sina u Kancelariji za reviziju institucija, onda on mora otići iz te institucije. Jednom riječju - ili sin ili otac - ustvrdio je Vukovljak.

Dževad Nekić kaže da njegov sin ima ustavno pravo da se prijavi za posao i da mu to niko ne može osporiti.

- On je bolji od svih drugih kandidata. Od 14 ocjena ima 11 desetki i tri devetke. Ima i dvije godine radnog iskustva - rekao je Nekić, ne želeći da otkrije za koju je poziciju konkurisao njegov sin.

Na pitanje da li je i on konkurisao za glavnog revizora, Nekić je kazao da pitamo parlamentarnu komisiju, koja će otvarati koverte i predlagati kandidate. Potom se obrušio na instituciju u kojoj radi i na glavnog revizora Šegu, optuživši ih za sumnjivo trošenje novca i upravo za zapošljavanje bliskih ljudi.

- Kancelarija za reviziju je najgori primjer institucije koja na najgori način troši javni novac. Tražio sam spisak koji će pokazati ko je koga zaposlio u Kancelariji za reviziju i u drugim institucijama. Sve to je institucionalni i porodični kriminal - tvrdi Nekić i dodaje da je Šego imenovao petočlanu, umjesto tročlane komisije koja se bavi kandidatima i konkursnom procedurom.

 

Pozicije za koje je raspisan konkurs

- revizor za finansijsku reviziju

- pomoćni revizor za finansijsku reviziju

- revizor za reviziju učinka

- stručni savjetnik za javne nabavke

 

Prijavljeni na sporni konkurs

24 pristigle prijave

22 kandidata ispunjavaju uslove

24 godine ima najmlađi kandidat

59 godina ima najstariji kandidat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana