Замјеник шефа ревизора гура сина за радног колегу

Жељка Домазет
Замјеник шефа ревизора гура сина за радног колегу

Сарајево - Пријаве за три ревизора и једног стручног савјетника у Канцеларији за ревизију институција БиХ распириле су пламен непотизма, јер је за те позиције конкурисало неколико кандидата који су у блиским родбинским везама са запосленима у овој институцији.

- Ова чињеница доводи у питање даље спровођење процедуре пријема, с обзиром на индиције појаве непотизма у Канцеларији за ревизију институција БиХ - наведено је у једногласно усвојеном записнику са сједнице Комисије за спровођење процедуре запошљавања у Канцеларији за ревизију институција БиХ, која је одржана средином прошлог мјесеца и на којој су разматране пристигле пријаве.

Комисија је закључак прослиједила менаџменту Канцеларије за ревизију институција БиХ. Менаџмент је у одговору потцртао да приликом пријема нових радника мора бити испоштован етички кодекс и да Канцеларија за ревизију институција БиХ треба бити морална вертикала у сваком погледу, с обзиром на то да контролише рад свих институција БиХ.

На списку 22 кандидата који испуњавају услове конкурса, који је у посједу "Гласа Српске", налази се и Тарик Некић, син замјеника главног ревизора Џевада Некића. За посао у Канцеларији за ревизији институција БиХ пријавили су се и Иван и Дајана Тавра из Кисељака, који су, како сазнајемо, у родбинским везама са појединим ревизорима.

- И поред упозорења које је Комисија за спровођење процедуре запошљавања упутила менаџменту Канцеларије за ревизију институција БиХ, Некић не одустаје од намјере да у институцији у којој је други човјек ухљеби и свог сина. Сада врши притисак и на Комисију и на остале ревизоре, тврдећи да то није непотизам. Прије неколико дана је позвао шест виших ревизора и сатима им објашњавао да његов син треба да буде запослен у овој институцији - рекао је "Гласу Српске" један од учесника тог састанка, који је желио да остане анониман, наводећи да су у Канцеларији за ревизију институција БиХ у великој дилеми у вези с тим како изаћи из настале ситуације.

Занимљиво је да је Некић најмлађи кандидат који је конкурисао за мјесто ревизора са 24 године, а под знаком питања је да ли има тражено искуство. Конкурсом је за сва четири упражњена мјеста услов радно искуство. За позицију ревизора тражено је најмање три године радног искуства на ревизорским пословима, а за стручног сарадника најмање година искуства након стечене дипломе.

Велике амбиције има и Некић старији, коме крајем године истиче мандат на позицији замјеника главног ревизора. Он се пријавио на конкурс за главног ревизора БиХ, који је расписан, јер је главном ревизору Миленку Шеги и његовом замјенику Божани Трнинић истекао мандат. Како сазнајемо на конкурс за главног ревизора и замјенике пријавило се 16 кандидата.

Члан парламентарне Комисије за избор главног ревизора и његова два замјеника Јован Вуковљак каже да ће на сједници 14. октобра отворити коверте са пријавама.

- Не знам ко су пријављени и колико их је. Ако је Некић курисао за позицију главног ревизора или ако остаје да ради у Канцеларији за ревизију институција БиХ, онда његов син не може бити запослен у тој институцији. Без икаквих намјера да било коме оспоравам право да се пријави на конкурс ако испуњава услове, напомињем да Канцеларија за ревизију институција БиХ контролише више од 70 институција на нивоу БиХ и треба да буде огледало свим другим институцијама - каже Вуковљак.

У супротном, истакао је Вуковљак, Канцеларија за ревизију институција БиХ даће сигнал свим институцијама које контролише да раде мимо закона, не поштујући ни правила ни моралне норме.

- Ако Некић има намјеру да запосли свог сина у Канцеларији за ревизију институција, онда он мора отићи из те институције. Једном ријечју - или син или отац - устврдио је Вуковљак.

Џевад Некић каже да његов син има уставно право да се пријави за посао и да му то нико не може оспорити.

- Он је бољи од свих других кандидата. Од 14 оцјена има 11 десетки и три деветке. Има и двије године радног искуства - рекао је Некић, не желећи да открије за коју је позицију конкурисао његов син.

На питање да ли је и он конкурисао за главног ревизора, Некић је казао да питамо парламентарну комисију, која ће отварати коверте и предлагати кандидате. Потом се обрушио на институцију у којој ради и на главног ревизора Шегу, оптуживши их за сумњиво трошење новца и управо за запошљавање блиских људи.

- Канцеларија за ревизију је најгори примјер институције која на најгори начин троши јавни новац. Тражио сам списак који ће показати ко је кога запослио у Канцеларији за ревизију и у другим институцијама. Све то је институционални и породични криминал - тврди Некић и додаје да је Шего именовао петочлану, умјесто трочлане комисије која се бави кандидатима и конкурсном процедуром.

 

Позиције за које је расписан конкурс

- ревизор за финансијску ревизију

- помоћни ревизор за финансијску ревизију

- ревизор за ревизију учинка

- стручни савјетник за јавне набавке

 

Пријављени на спорни конкурс

24 пристигле пријаве

22 кандидата испуњавају услове

24 године има најмлађи кандидат

59 година има најстарији кандидат

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана