Zamjenik glavnog revizora BiH prijetio i vrijeđao novinara Glasa Srpske: Ti si kokošar, vidjećeš ko sam ja

Svjetlana Šurlan
Zamjenik glavnog revizora BiH prijetio i vrijeđao novinara Glasa Srpske: Ti si kokošar, vidjećeš ko sam ja

Sarajevo, Banjaluka - Zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževad Nekić juče je prijetio i izvrijeđao novinara "Glasa Srpske" iz Sarajeva Željku Domazet.

U telefonskom razgovoru je kazao da će je tužiti zbog teksta objavljenog u jučerašnjem broju "Glasa Srpske" pod naslovom "Zamjenik šefa revizora gura sina za radnog kolegu", a zatim iznio niz prijetnji i neutemeljenih kvalifikacija i optužbi. "Glas" je objavio da se među 22 kandidata koji su konkurisali za pozicije revizora i stručnog savjetnika u Kancelariji za reviziju institucija BiH, između ostalih, prijavio i Nekićev sin Tarik. Zbog tog i još dva slučaja koji upućuju na nepotizam doveden je u pitanje nastavak procedure za popunjavanje tih mjesta. U komisiji koja vodi taj proces zauzeli su jasan stav da konkurisanje kandidata koji su u rodbinskoj vezi sa zaposlenima predstavlja nepotizam.

- Ti si kokošar koji reketira ljude po Parlamentu BiH. Hodaš i reketiraš ih. Tužiću vas. Odakle si me zvala? Sa broja "Nezavisnih", lažno se predstavljaš - bjesnio je Nekić kada je pozvao Domazetovu.

Na konstataciju da je dopisništvo "Glasa Srpske" u prostorijama "Nezavisnih novina" u Sarajevu i da se prilikom uzimanja izjave od njega predstavila kao novinar "Glasa", Nekić je ponovio da će podnijeti tužbu i nastavio sa prijetnjama i uvredama.

- Čime ja guram svoga sina? Da li je primljen na posao? Ti pojma nemaš. Uzela si novac da napišeš taj tekst. Znam i ko ti je naručio taj tekst. Vidjećeš ti ko sam ja - rekao je Nekić.

Urednički kolegijum "Glasa Srpske" najoštrije osuđuje napad na našeg novinara.

- Prijetnje i iznošenje niza neutemeljenih, proizvoljnih i uvredljivih kvalifikacija i optužbi su nedopustivi i predstavljaju najgrublju vrstu pritiska. Od Nekića zahtijevamo da se javno izvini našem novinaru i redakciji "Glasa Srpske". Pozivamo Nekića da, ukoliko smatra da je oštećen, zaštitu traži od pravosudnih institucija umjesto što je pravdu samovoljno i bahato uzeo u svoje ruke koristeći se prijetnjama i jezikom ulice. Od rukovodstva Kancelarije za reviziju institucija BiH očekujemo da se izjasni o Nekićevom napadu - zaključio je urednički kolegijum "Glasa".

Udruženje novinara RS najoštrije je osudilo napad navodeći da su prijetnje i uvrede nedopustive.

- To predstavlja najgrublju vrstu pritiska i ugrožavanja novinarskih sloboda - saopšteno je iz Udruženja novinara RS koje od Nekića zahtijeva da uputi izvinjenje Domazetovoj, a od Kancelarije za reviziju institucija da osudi napad i protiv Nekića preduzme odgovarajuće mjere.

Klub novinara Banjaluka pozvao je Kancelariju za reviziju institucija BiH da se javno ogradi od verbalnog napada.

- Iznesene kvalifikacije i optužbe su neprihvatljive i predstavljaju nastavak pritiska na rad novinara. Tražimo od Nekića da uputi javno izvinjenje, a našu koleginicu Domazet da protiv njega podnese tužbu. Podsjećamo sve zvaničnike da su njihova zakonska prava da upute demanti, žale se Vijeću za štampu ili Regulatornoj agenciji za komunikacije ili da podnesu tužbu ukoliko su nezadovoljni izvještavanjem medija. Uvrede, optužbe i prijetnje novinarima su nedopustive i medijska zajednica neće prihvatiti takav način ponašanja funkcionera - poručili su iz Kluba novinara.

Osuda Mektićevog ispada

Predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić i poslanici osudili su juče verbalni napad ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića na novinare RTRS-a.

- Bilo bi ljudski da se izvini, a u suprotnom mora biti smijenjen. On mora garantovati bezbjednost, a ne napadati novinare - kazao je Stevandić.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da nije u redu da bude vrijeđan bilo ko, dok je šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović ocijenio da je napad nedopustiv.

Napad su osudili i OHR i Delegacija EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana