Замјеник главног ревизора БиХ напао новинара Гласа Српске

Глас Српске
Замјеник главног ревизора БиХ напао новинара Гласа Српске

СAРAЈЕВО - Замјеник главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ Џевад Некић јутрос је напао новинара "Гласа Српске" из Сарајева Жељку Домазет.

У телефонском разговору је казао да ће је тужити због текста објављеног у данашњем броју "Гласа Српске" под насловом "Замјеник шефа ревизора гура сина за радног колегу", али и изнио низ пријетњи и неутемељених квалификација и оптужби.

- Ти си кокошар који рекетира људе по Парламенту БиХ. Ходате и рекетирате их. Тужићу вас. Одакле си ме звала. Са броја "Независних" - рекао је Некић.

На констатацију да је дописништво "Гласа Српске" у просторијама "Независних новина" у Сарајеву, Некић је поновио да ће је тужити.

- Чиме ја гурам свога сина. Да ли је примљен на посао - питао је Некић.

На констатацију да је надлежна комисија заузела став да није у реду да руководилац институције која контролише рад десетина институција БиХ и указује на њихове пропусте дозволи да се његов син чак и пријави на конкурс и тиме и у назнакама покаже да и у тој институцији има непотизма, Некић је запријетио да ће наш новинар видјети ко је он.

- Ти појма немаш. Узела си новац да напишеш тај текст. Знам и ко ти је наручио тај текст. Видјећеш ти ко сам ја - рекао је Некић.

Уреднички колегијум "Гласа Српске" најоштрије осуђује напад на нашег новинара Жељку Домазет.

- Пријетње и изношење низа неутемељених, произвољних и увредљивих квалификација и оптужби на њен рачун су недопустиви и представљају најгрубљу врсту притиска. Од Некића захтијевамо да се јавно извини нашем новинару и редакцији "Гласа Српске". Позивамо Некића да, уколико сматра да је оштећен, заштиту тражи од правосудних институција умјесто што је правду самовољно и бахато узео у своје руке користећи се пријетњама и језиком улице. Од руководства Канцеларије за ревизију институција БиХ очекујемо да се изјасни о Некићевом нападу - закључио је уреднички колегијум "Гласа Српске".

 

Осуда удружења

Удружење новинара РС најоштрије је осудило напад на новинара "Гласа".

- Пријетње новинару и изношење неутемељених и увредљивих квалификација и оптужби недопустиво је и представља најгрубљу врсту притиска и угрожавања новинарских слобода - саопштено је из Удружења новинара РС које од Некића захтијева да упути јавно извињење Домазетовој, а од Канцеларије за ревизију институција БиХ да осуди напад и против Некића предузме одговарајуће мјере да би био сачуван углед те институције.

Клуб новинара тражи извињење

Клуб новинара Бањалука позвао је Канцеларију за ревизију институција БиХ да се јавно огради од вербалног напада.

- Квалификације и оптужбе су неприхватљиве и представљају наставак притиска на рад новинара. Тражимо од Некића да упути јавно извињење, а нашу колегиницу Домазет да против њега поднесе тужбу. Подсјећамо све званичнике да су њихова законска права да упуте демант, жале се Вијећу за штампу или Регулаторној агенцији за комуникације или да поднесу тужбу уколико су незадовољни извјештавањем медија. Увреде, оптужбе и пријетње новинарима су недопустиве и медијска заједница неће прихватити такав начин понашања функционера - поручили су из Клуба новинара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана