Жалбено вијеће посебно третира случај “Маркале”

Дарко Момић
Жалбено вијеће посебно третира случај “Маркале”

Бањалука - Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове прекосутра треба да изрекне другостепену пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу који је 24. марта 2016. године првостепеном пресудом осуђен на 40 година затвора.

У тој пресуди судија Мелвил Берд из Тринидада и Тобага издвојио је мишљење у дијелу пресуде који говори о гранатирању Сарајева, наводећи да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу Маркале испаљена са положаја под контролом муслиманских снага. Судија Берд је у издвојеном мишљењу приговорио због тога што судско вијеће није хтјело да прихвати свједочење заштићеног свједока, иначе припадника Армије РБиХ и бившег тјелохранитеља Алије Изетбеговића, који је тврдио да је бошњачки врх планирао напад на Маркале како би изазвао реакцију међународне заједнице.

- Када се узму у обзир сви фактори, сматрам да постоји основана сумња да је минобацачка граната на пијацу Маркале у Сарајеву испаљена са стране која је под контролом муслимана. Под тим околностима, мишљења сам да оптужени мора бити ослобођен ове тачке оптужнице - навео је судија Мелвил Берд.

Он је навео да је тим истражилаца УН током увиђаја на пијаци Маркале закључио да нема довољно материјалних доказа да је било која од страна испалила смртоносну гранату.

Поред тога, овај судија је у прилог својим тврдњама навео и свједочење заштићеног свједока КЊ570 који је свједочио да је бивши командант УНПРОФОР-а Мајкл Роуз на састанку са војним руководством муслимана одржаном 8. фебруара 1994. године, само два дана након масакра на Маркалама, рекао да се појављују докази да је бошњачка страна можда извршила гранатирање.

- Свједок КЊ570 је рекао да је послије те Роузове изјаве услиједила потпуна тишина, након чега су представници босанског војног руководства устврдили да посједују снимак разговора Срба у којем они признају да су починили тај злочин. Међутим, тај снимак никада није достављен, као ни било какав други непобитан доказ да су гранату испалили Срби - навео је судија Берд.

Угледни београдски адвокат и Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић рекао је да је судија Берд у свом издвојеном мишљењу само потврдио тезу одбране да је ратно муслиманско руководство, немоћно да сломи снагу Војске РС, жртвовало свој народ како би окривило Србе и изазвало међународну интервенцију.

- Та стратегија се може назвати ратним лукавством, али је морално врло тешка ствар убијати свој народ зарад неких виших циљева - рекао је Петронијевић.

Караџића је судско вијеће Хашког трибунала осудило на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992 - 1995. године. Жалбено вијеће сада може ту пресуду да потврди или да је преиначи, било у погледу утврђених чињеница, било у погледу врсте и висине казне. Такође, може да је укине и наложи да му суђење буде поновљено.

Судија Морисон

На првостепену пресуду Радовану Караџићу издвојено мишљење дао је и британски судија Хауард Морисон који сматра да оптужени треба да буде ослобођен оптужби за напад на аутобус 14. јуна 1992. године у којем је погинуло 47 муслимана. Он је навео да постоје контрадикторни подаци о идентитету починилаца и сматра чак да постоји оправдана сумња да је овај аутобус залутао на муслиманску страну и да су га грешком напали муслимани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана