Zakon u jednom domu Parlamenta ustavan, u drugom neustavan

Željka Domazet
Zakon u jednom domu Parlamenta ustavan, u drugom neustavan

Sarajevo - Prijedlozi zakona o Ustavnom sudu i izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH proglasila neustavnim, ocijenjeni su ustavnim na sjednici komisije istog naziva Doma naroda Parlamenta BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je u petak da su zakoni koje su zajednički predložili SNSD i SDS usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije prihvatila njihove principe. Za postojanje ustavnog osnova ovih zakonskih prijedloga glasala su dva srpska i jedan hrvatski, dok su protiv bila dva bošnjačka delegata. Prilikom glasanja o principima hrvatski delegat je bio uzdržan, zbog čega zakoni nisu dobili zeleno svjetlo. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma odbacila je prije nekoliko dana preglasavanjem srpskih članova i ustavni osnov i principe oba predložena zakona. Takva odluka posebno je apsurdna u slučaju Krivičnog zakona čije su izmjene proglašene neustavnim, iako je on godinama u primjeni i nikada nije dovedena u pitanje njegova ustavnost.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Momčilo Novaković kazao je "Glasu Srpske" da su članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, vjerovatno poučeni raspravom na sjednici Predstavničkog doma, shvatili da predloženi zakoni imaju ustavni osnov.

- Ova situacija je pokazala da neki ne razmišljaju o ustavnosti, nego politički. Tokom rasprave na sjednici Predstavničkog doma mnogi poslanici su sa nevjericom pitali kako je moguće da je utvrđeno da ovi zakoni nemaju ustavni osnov. Ustavni osnov postoji i to je jasno kao dan. Dobro je što je on sada podržan. Ako bude išlo ovako mic po mic, biće podržani i principi i sami zakoni - naglasio je Novaković.

Zakoni su predloženi poslije odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima RS u kojem je definisano da se 9. januara obilježava Dan RS. Odluka je donesena preglasavanjem sudija iz srpskog i hrvatskog naroda, a podržale su je strane i sudije iz bošnjačkog naroda. Predloženi zakon o Ustavnom sudu predviđa da iz te pravosudne institucije budu eliminisane strane sudije i onemogućeno preglasavanje. Izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je da budu izbrisane odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Član Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović izrazio je zadovoljstvo što je podržan ustavni osnov predloženih zakona.

- Žao mi je što nisam čuo nijedan ozbiljan razlog zbog kojeg i principi ova dva zakona ne mogu biti prihvaćeni. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu moglo je biti prihvatljivo u početku, kada je trebalo stabilizovati prilike u BiH, ali više za tim nema potrebe, posebno zato što mogu da prevagnu u bilo čiju korist. Ako mi ne možemo sjesti i dogovoriti se, ne vidim ko to može. Da smo umjesto stranih imali troje domaćih sudija prilikom donošenja odluke o Danu RS i drugih odluka, mislim da bi se stvari drugačije odvijale - rekao je Nović.

Podsjetio je da veliki broj odluka Ustavnog suda BiH nije sproveden, ali da nikada nije utvrđeno ko je odgovoran za to.

- Ako niko nije odgovarao, onda je ta odredba bespredmetna u zakonodavstvu - rekao je Nović i predložio da oba zakonska prijedloga ostanu u parlamentarnoj proceduri.

Delegat srpskog naroda Dragutin Rodić kazao je da je Ustavom BiH predviđeno da Parlament može zakonom rješavati pitanja koja se tiču Ustavnog suda.

- Oba zakona neosporno imaju ustavni osnov i usaglašeni su sa pravnim sistemom BiH - rekao je Rodić.

Delegat bošnjačkog naroda Safet Softić smatra da o ovom i drugim pitanjima slične težine treba prvo postići političku saglasnost, pa voditi parlamentarnu raspravu.

- Dok ne budu riješena druga pitanja, poput entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, ne treba narušavati postojeću strukturu - istakao je Softić, kojem je replicirao Rodić, istakavši da je entitetsko glasanje imperativna norma u Ustavu BiH.

Delegat bošnjačkog naroda Halid Genjac kazao je da zakoni nemaju ustavni osnov, niti su usaglašeni sa pravnim sistemom BiH.

- Propisati da za svaku odluku Ustavnog suda treba najmanje jedan glas iz jednog entiteta i naroda je pravno vrlo problematično, a politički vrlo opasno - istakao je Genjac.

Predloženi zakoni naći će se iduće sedmice na dnevnom redu sjednice Doma naroda. U Predstavničkom domu ponovo će ih razmatrati Ustavnopravna komisija, s obzirom na to da poslanici nisu prihvatili njeno negativno mišljenje.

Glasanje o ustavnom osnovu

"Za"

Sredoje Nović (SNSD)

Dragutin Rodić (DNS)

Ljilja Zovko (HDZ BiH)

"Protiv"

Halid Genjac (SDA)

Safet Softić (SDA)

Glasanje o principima

"Za"

Sredoje Nović (SNSD)

Dragutin Rodić (DNS)

"Uzdržan"

Ljilja Zovko (HDZ BiH)

"Protiv"

Halid Genjac (SDA)

Safet Softić (SDA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana