Закон о заштити жртава ратне тортуре је уставан

ATV
Закон о заштити жртава ратне тортуре је уставан

Бањалука - Закон о заштити жртава ратне тортуре је уставан и у њему нема повреде виталног националног интереса Бошњака, пресудио је Уставни суд Републике Српске.

Суд није прихватио захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање постојања виталног националног интереса у вези са Законом о заштити жртава ратне тортуре.

“Овакву одлуку Вијеће је донијело с обзиром на чињеницу да Клуб делегата бошњачког народа није навео, нити образложио који је од виталних националних интереса повријеђен Законом о заштити жртава ратне тортуре, односно у чему се у конкретном случају огледа повреда виталног националног интреса бошњачког народа”, наводи се у образложењу Уставног суда РС.

Амандманима, коалација Домовина у Народној скупштини РС, тражила је да Закон обухвата и лица која живе у Федерацији БиХ, да се прихватају документи и мишљења институција и удружења логораша из Федерације БиХ, као и да се не ограничава рок за подношење захтјева за стицање статусних права по овом закону, од дана његовог ступања на снагу. Амандмани нису добили подршку. 

Из Удружења жена жртава ратне тортуре поручују да је и одлука Уставног суда РС потврдила да су били на правом путу. Божица Живковић Рајилић каже да је овакав закон потребан Српској и свим жртвама. 

“Поштујемо сваку жртву, једино што нису српске жртве биле званично признате. Овим законом се обухватају све жртве, па и српске које су најмање права оствариле. Уставни суд је у праву да закон није дискриминаторски. Мали број жртава је и жив послије 23 године”, каже Божица Живковић Рајилић из Удружења жена жртава ратне тортуре. 

Народна скупштина усвојила је Приједлог закона којим је предвиђено да жртве сексуалног насиља које су биле у заробљеништву имају мјесечну накнаду од 174 марке, док ће жртве које су насиље претрпјеле на други начин имати мјесечну накнаду 130 марака. Жртве које су преживјеле најтеже облике сексуалног насиља, с обзиром на тежину посљедица, имаће мјесечна примања од 300 марака. 

Након више од 22 године, Закон је усвојила Народна скупштина крајем јануара. Тиме је  исправљена неправда према женама жртвама рата, које ће коначно добити статус цивилних жртава рата и моћи ће да остваре право на инвалиднину, здравствено осигурање, могућност бањске рехабилитације, те подстицаје у пројектима запошљавања и самозапошљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана